Daniëlle ( links ) en Timo tijdens de training in Werkhoven
Daniëlle ( links ) en Timo tijdens de training in Werkhoven Joep von Berg

Kennismaken met basketbal bij Basketball’sCool in Werkhoven

24 februari 2022 om 12:30 Overig

HOUTEN/WERKHOVEN Basketball’sCool is de merknaam - zelfs met een apart logo gezegend - van de ‘vrije inlooptrainingen’ door Basketbalclub Woodpeckers voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar. In Houten is de school al actief vanaf 2012. Sinds september vorig jaar is die ook in Werkhoven te vinden. 

Chris Reinders

Over een ding zijn Daniëlle (11) en Timo (10) het met elkaar eens: basketbal spelen, betekent ‘lekker’ veel bewegen. En dat doen ze deze woensdagavond volop tijdens de training van de Basketball’sCool in de sportzaal aan De Curtis in Werkhoven. Daniëlle heeft nog een specifieke reden om te komen. ,,Ik was na vier jaar wel klaar met voetballen.” Ze speelde ook al veel basketbal op het schoolterrein. Daar staan een aantal baskets, zegt ze. 

De trainingen zijn een laagdrempelige manier om kennis te maken met de basketbalsport

Het concept is bedacht en ‘in de markt gezet’ door de nationale basketbalbond, de NBB, vertelde de Houtense jeugdtrainer Henk van Leusden van BC Woodpeckers eerder aan de telefoon. ,,De trainingen zijn een laagdrempelige manier om kennis te maken met de basketbalsport. Zonder dat er zware kosten aan verbonden zijn. Het lidmaatschap van de Woodpeckers is niet nodig. Kinderen kunnen tot de conclusie komen dat de sport niets voor hen is. Dan is zo’n lidmaatschap natuurlijk zonde.”

De animo is groot, aldus Henk. Hij heeft in Houten veertig kinderen die voor een uurtje basketbalplezier op woensdag of op zaterdag naar Sporthal de Slinger komen. ,,Veel kinderen stromen vervolgens na een paar jaar door naar een van onze teams. Door de trainingen hebben ze een goede opstap: ze hebben dan al veel vaardigheden ontwikkeld. En sommige kinderen vinden het fijn dat ze geen competitieverplichtingen hebben in de Basketball’sCool.” In Werkhoven is overigens het plan om vanaf het najaar in een competitie te gaan spelen. Bij welke ze precies aansluiten, is nu nog niet duidelijk.  

WEDSTRIJDJES Om de wisselende instroom en de niveauverschillen goed te kunnen managen, heeft hij bij elke training in Houten een trits aan begeleiders om zich heen, vertelde Henk verder. ,,Een aantal ouders is erbij en een of twee hulptrainers. Eerst trainen we met de hele groep. Daarna splitsen we in niveaus. Met elk van die groepjes doen we oefeningen en we sluiten altijd af met een soort competitie. Wat ze geleerd hebben, kunnen ze meteen toepassen in een paar onderlinge wedstrijdjes.” 

Hetzelfde principe hanteren ze in Werkhoven. Op het uitgezette circuitje trekken de spelers deze avond diverse sprintjes. Enthousiast aangemoedigd door de trainer. Daarna volgen baloefeningen en beloofd is om aan het eind van de sessie een partijtje te spelen. Timo noemt tot slot nog een voordeel van basketballen: ,,Je kunt spelen wanneer je wilt. Ook als het regent.”   

INFO Aanmelden voor de basketbalschool in Werkhoven via joycez84@hotmail.com. De eerste twee trainingen zijn gratis.

Van vrijdag 6 tot en met 8 mei vindt in Sporthal de Slinger in Houten het eerste Basketball’sCool scholentoernooi voor de groepen 3 tot 8 plaats. Inschrijven voor het toernooi kan tot 21 april via www.bcwoodpeckers.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie