Vincent Bijlo
Vincent Bijlo Rob Huibers
column

Bijlo’s BunniksBlik: Italiaanse toestanden

15 februari 2022 om 13:15 Column

Wat? Hier, in Bunnik, Italiaanse toestanden? Jazeker, het liberale raadslid Frans Pouw weet er alles van. De toestanden hebben te maken met een mogelijk zonneveld langs de A12. Een zonneveld is een stuk grond waarop zonnepanelen staan die stroom opwekken. Die stroom wordt toegevoegd aan het elektriciteitsnet. We noemen dat wel schone stroom, er worden geen broeikasgassen uitgestoten bij het opwekken.

Pouw vindt het niks, zo’n zonneveld. Het is zonde van de goede landbouwgrond, het ziet er niet uit vanuit de auto en het wordt er doorheen gedramd door linkse mensen. En één zo’n links mens, daar komen we op de Italiaanse toestanden, heeft twee petten op. Hij zit namelijk in het bestuur van de Energie Coöperatie Bunnik en in het bestuur van politieke partij P21, die het zonneveld graag wil, althans, als het aan alle voorwaarden voldoet en de omwonenden het ermee eens zijn. En Pouw denkt nu dat die gast met die twee petten op… Ja, wat eigenlijk, het zaakje stinkt, zoveel is volgens Pouw wel duidelijk.

Nou ken ik die gast redelijk goed, ik zit namelijk zelf ook in het bestuur van P21 en ik kan je verzekeren dat hij een geboren democraat is, iemand die naar eer en geweten heel veel vrije tijd steekt in het naar zijn linkse idealen een bijdrage leveren aan het creëren van een schonere wereld voor iedereen, ongeacht zijn of haar politieke voorkeur. Hij speelt met niemand onder één hoedje, er gaan geen zakken smeergeld van hem naar wethouder Ali Dekker, die overigens van Pouws eigen partij is, er zijn geen geheime gronddeals, geen belanghebbenden die gefêteerd worden in snackbar ‘t Frietmanneke, niets van dat al.

Gebruik toch dit soort grote woorden niet, zet geen mensen in een kwaad daglicht om jezelf te profileren.

Italiaanse toestanden. Laten we die term toch vooral reserveren voor mensen die bijvoorbeeld grof geld verdienen aan schaarste op de woningmarkt, dan heeft die term tenminste wat om het lijf en niet voor zo’n goedbedoelende man die de wereld wat schoner wil maken.

Ik besef maar al te goed dat ik zelf nu ook 2 petten draag, die van bestuurslid en van columnist. Ik kies hier voor de pet van columnist omdat ik vind dat we nooit met verdachtmakingen moeten gaan smijten bij gebrek aan argumentatie. Ik zou deze column ook geschreven hebben als de man met de 2 petten op lid van het bestuur van de Liberalen was geweest.

Vincent Bijlo

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie