Afbeelding
Foto: Pexels

Isoleren steeds interessanter door stijgende gasprijzen en hoger subsidiebedrag

9 februari 2022 om 07:40 Partnercontent

Vanwege de stijgende gasprijzen is het steeds interessanter om de woning te isoleren. De energierekening wordt door een goede isolatie namelijk een stuk lager. Bovendien kunnen woningeigenaren daar dit jaar hogere subsidies voor krijgen dan in 2021. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) meldt dat de subsidiebedragen per 3 januari 2022 zijn aangepast.

Oorzaken van stijgende gasprijzen

De gasprijzen zijn de laatste maanden enorm gestegen. Door het afschalen van de productie van gas in Groningen, zijn we afhankelijk van andere landen. Helaas is de vraag nu vele malen groter dan het aanbod. Ook de tegenvallende leveringen vanuit Rusland werken niet mee. De inkkoopprijs voor leveranciers is hoger en daarom zien de leveranciers zich genoodzaakt om de prijzen te verhogen. Consumenten zijn hier dus de dupe van. Daarom grijpt de overheid in door de stijgende energierekening te compenseren. Daarnaast trekt het kabinet 150 miljoen extra uit om kwetsbare huishoudens te helpen om de woning te isoleren. Hiervoor worden er bijvoorbeeld vouchers via de gemeente beschikbaar gesteld. Mensen met een variabel of aflopend energiecontract wordt geadviseerd om eerst goed te vergelijken voordat zij een nieuw energiecontract aangaan.

Investeer in het verduurzamen van de woning

De beste manier om de energierekening te verlagen is om de woning energiezuinig te maken. Dat kan door de woning goed te isoleren. De woning wordt op deze manier een stuk warmer en comfortabeler. Op deze manier hoeven huishoudens een stuk minder te stoken om de woning aangenaam te houden. Hierdoor wordt de energierekening ook weer lager. Voorbeelden van isolatiemaatregelen zijn: spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Spouwmuurisolatie is één van de goedkoopste isolatiemaatregelen die men kan treffen. Bij een tussenwoning kost deze investering ongeveer 900 euro en het levert op jaarbasis een besparing van ongeveer 250 euro op. In ongeveer vier jaar zijn de kosten voor spouwmuurisolatie dus terugverdiend. Bovendien stijgt de waarde van de woning door een betere isolatie.

Subsidie ISDE verhoogd

Om woningeigenaren te stimuleren om de woning te verduurzamen, heeft de overheid een aantrekkelijke subsidie beschikbaar gesteld. Huishoudens kunnen een beroep doen op deze subsidie als zij minimaal twee isolatiemaatregelen treffen. Ook voor een warmtepomp kunnen mensen een tegemoetkoming krijgen. Per 1 januari is de subsidie voor isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepompen met een vermogen groter dan 1 kW verhoogd van 20 naar 30 procent van de gemiddelde totale investeringskosten. In 2022 is er 228 miljoen euro beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet.

Korting op energiebesparende maatregelen

De gemeente Bunnik heeft tientallen vouchers beschikbaar gesteld voor huishoudens die graag energiebesparende maatregelen willen treffen. Zo zijn er 80 vouchers beschikbaar voor huishoudens uit Bunnik die hun vloer, dak of spouwmuur laten isoleren. Na aanmelding, krijgen de eerste 80 deelnemers een tegemoetkoming van 180 euro. Daarnaast zijn er 200 vouchers beschikbaar voor huishoudens uit Bunnik, Odijk en Werkhoven voor kleine energiebesparende maatregelen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie