Gast aan tafel lunchbijeenkomst in de bibliotheek
Gast aan tafel lunchbijeenkomst in de bibliotheek Rosan Vernooij

De vrijwilligers van de bibliotheek

10 februari 2022 om 09:45 Maatschappelijk

BUNNIK Bibliotheek Idea Bunnik is vanaf januari gefuseerd met Kunstenhuis De Bilt-Zeist en gaat verder onder de naam ‘Kunstenhuis Idea’. Er ontstaat nu een cultuurcentrum dat sterk is in taal, kunst en cultuur en in het verspreiden van informatie en kennis. Deze ontwikkeling sluit aan bij de landelijke trend, steeds meer bibliotheken werken samen met culturele organisaties. Zonder vrijwilligers zou de bibliotheek niet kunnen bestaan en in deze tijd betekent het vrijwilligerswerk in de bibliotheek veel meer als het uitlenen van boeken. 

door Lia van der Heijden

Vrijwilligers Ria en Annemiek zijn iedere woensdagmiddag te vinden bij de bibliotheek en vertellen enthousiast wat hun functie inhoudt. Ria: ,,Juist de woensdag is een hele levendige middag, er vinden vaak activiteiten plaats; er is nu een speurtocht door de bibliotheek voor peuters en kleuters.” Annemiek vult aan: ,,Je kunt ouders met kinderen goede tips geven, opa’s en oma’s vertellen welke boeken geschikt zijn voor hun kleinkinderen en scholieren helpen met tips voor hun werkstuk. Naast al deze activiteiten gebeurt er meer in de bibliotheek. Op dinsdag is er een digitaal café, woensdagochtend wordt er voorgelezen aan kinderen van 0 tot 4 jaar en kunnen ouders ervaringen uitwisselen. Er is een lunchbijeenkomst op woensdagmiddag, waarbij iedereen die wil kan aansluiten en maandelijks is er een repair café. Rosan Vernooij, medewerker van de bibliotheek: ,,Het mooie is dat je geen lid hoeft te zijn om de bieb te bezoeken, iedereen is welkom. We hebben ook vaste bezoekers die iedere dag een krantje komen lezen.”

KINDERCOLLEGE STRIPTEKENEN Vaak weten mensen niet wat er allemaal gebeurt in de bibliotheek. Vrijwilligster Marga, die al vijftig jaar in de bibliotheek Bunnik werkzaam is, vertelt: ,,Er zijn veel leesclubs in Bunnik, deze clubs kunnen kiezen voor een lidmaatschap waarbij zij zeven keer per jaar een tas lenen met door hun deelnemers gekozen boeken.” Medewerkster Margriet van Riswijk: ,,Wij hebben een lange titellijst waaruit mensen kunnen kiezen, bovendien zitten er ook nog informatiemateriaal en recensies in de tas. De medewerkers maken ook vaak mee dat middelbare scholieren door hun docent naar ons worden gestuurd, zij moeten lezen voor hun lijst en weten niet waar te beginnen. We hebben ook een uitgebreide collectie Engelse boeken en basisschoolkinderen kunnen op jeugdbibliotheek.nl veel informatie vinden voor hun werkstukken en thema’s.”

Binnenkort, zaterdag 30 maart is er een kindercollege over strips en striptekenen in de bibliotheek . Deze ochtend wordt georganiseerd door het team jeugd en aansluitend is er een workshop striptekenen bij ‘de Rode Haan’ aan de Parallelweg in Bunnik. Dit kindercollege wordt samen met het Cultuurplatform Bunnik georganiseerd. 

VERBINDEN EN INSPIREREN Het is wel duidelijk dat de bibliotheek is veranderd in de loop van de jaren en nu volop meedoet aan alle maatschappelijke ontwikkelingen. Initiatieven van buiten zijn ook zeer welkom, het is bijvoorbeeld mogelijk zelf een expositie te organiseren. Vanaf februari is er een expositie van de Bunnikse schildersclub ‘Free style’. Zonder de inzet van de vrijwilligers zouden al deze activiteiten niet mogelijk zijn. Rosan: ,,De vrijwilligers brengen binnen de organisatie hun kennis en ervaring mee en hebben hun contacten in de Bunnikse gemeenschap, dat is voor ons erg waardevol. Ons doel is om mensen met elkaar te verbinden en bezoekers te inspireren.”

Vrijwilligers  Annemiek en Ria sorteren boeken
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie