Lokaal fietsverkeer, met het afslagpunt voor auto’s richting Van Hardenbroekplein
Lokaal fietsverkeer, met het afslagpunt voor auto’s richting Van Hardenbroekplein Frits Beijnink

P21 vraagt interpellatiedebat aan over traverse Bunnik

8 februari 2022 om 09:09 Politiek

ODIJK In de raad van 3 februari vroeg Arjen Hussem (P21) waarom het college geen gehoor geeft aan de motie van juni vorig jaar waarin de raad vraagt om een visie op de traverse, voordat er een besluit over de snel- of doorfietsroute wordt genomen.

door Frits Beijnink

Naast de vraag om een visie op de traverse had de raad tegelijkertijd ook een motie ingediend om onderzoek te doen naar de mogelijkheid om de traverse om te bouwen naar een 30km-zone om zo de veiligheid en leefbaarheid te verbeteren. Hussem vroeg hoe het college nu rekening houdt met de inbreng van de vier wijkverenigingen.

DEBAT Hussem hanteerde voor zijn vraag de vorm van het zogeheten interpellatiedebat, waar de raad nauwelijks ervaring mee heeft. Frans Pouw (De Liberalen) wilde het debat niet toelaten omdat hij vormfouten meende te constateren. Ondanks zijn felle en herhaalde protesten ging de raad toch in debat. Wethouder Ali Dekker (De Liberalen) begon door antwoord te geven op de vragen van Hussem. Zij stelde dat het college de moties weliswaar niet had uitgevoerd - waartoe het college gerechtigd is - maar wel in de geest van de moties had gehandeld. Ze verwees naar een eerdere raadsnotitie waarin onderbouwd wordt dat de aanleg van een doorfietsroute naar verwachting geen desinvestering zal blijken te zijn, bij eventuele latere aanpassingen van de traverse. Ze bleef echter op het standpunt staan dat het nu ontbreekt aan geld, tijd en middelen om een visie op te stellen, dat het college nu eenmaal planmatig werkt en dat de raad het opstellen van deze visie voor het komend jaar moet opnemen in de begroting.

HOEZO PLANMATIG? Jeroen Sterk (P21) reageerde. Hij vond het niet van planmatig denken getuigen dat het college nu al zeven jaar - het verkeersbeleidsplan dateert uit 2015 - de visie voor de traverse niet op de agenda weet te krijgen. Dekker antwoordde dat het de raad is die de jaarlijkse agenda (‘kadernota’) opstelt. Cor Kool (CDA) vroeg: „Waarom luistert de wethouder wel naar de provincie maar niet naar een door de meerderheid van de raad aangenomen motie?” Weer antwoordde Dekker dat er in de geest van de motie was gehandeld, en dat er over de fietsroute Veenendaal-USP nu eenmaal een intentie-overeenkomst ligt tussen provincie en alle deelnemende gemeenten.

INBRENG WIJKVERENIGINGEN Dekker meldde dat gemeente en wijkverenigingen op 25 januari een constructief gesprek hebben gehad over de aanpassingen die de verenigingen voor ogen hebben met betrekking tot de traverse. Maar zij constateerde ook dat de verenigingen nog steeds hopen op een ‘2-sporen beleid’, met snelfietsers over het Anton van Dampad. Hussem uitte de zorg dat die aanpassingen weer op een lange termijn lijst zouden belanden. Hij besloot met de opmerking dat het, zonder een visie op de traverse, moeilijk zal zijn voor de nieuwe raad om in mei tot een besluit over de doorfietsroute te komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie