Afbeelding
Kuun Jenniskens

Seinen op groen voor opstellen gebiedsvisie omgeving station Bunnik

3 februari 2022 om 11:54 Politiek

BUNNIK De komende maanden gaat de gemeente Bunnik met grondeigenaren, woningcorporaties en andere stakeholders een visie maken voor het Bunniks stationsgebied. Inwoners zullen ook worden betrokken. In het stationsgebied moeten wonen en werken worden gecombineerd. Met het station als centraal vervoersknooppunt. Komende zomer ligt er een concept visiedocument. 

door Kuun Jenniskens

Op 12 mei 2021 stemde de gemeenteraad unaniem in met het plan van aanpak voor de stationsomgeving. Vanaf dat moment heeft het project de mensen en middelen gekregen om aan de slag te gaan met het opstellen van een gebiedsvisie. Een woordvoerder van de gemeente: ,,In dit proces hebben we te maken met heel veel grondeigenaren en verschillende stakeholders, daarom is er in eerste instantie veel tijd geïnvesteerd om deze te informeren en bij het proces te betrekken. Dit loopt uiteen van lokale ondernemers tot de Provincie Utrecht, USP, NS en Prorail. Door deze partijen erbij te betrekken proberen we een breed gedragen gebiedsvisie te ontwikkelen die rond de zomer 2022 gereed zal zijn. In dit kader zal de komende maanden ook een participatietraject worden opgestart. In november hebben de marktpartijen (BAM, Certitudo Capital, woningbouwcorporaties Lekstede en Portaal) en de gemeente, gezamenlijk een stedenbouwkundig bureau geselecteerd. Dat is bureau SVP geworden, waarmee we sindsdien samenwerken om de gebiedsvisie op te stellen. Tijdens het proces van het opstellen van de gebiedsvisie zal ook de financieel-economische haalbaarheid onderzocht worden en zal met de marktpartijen onderzocht worden hoe de toekomstige samenwerking kan worden vormgegeven. De intentieovereenkomst met de marktpartijen is de juridische basis voor deze onderzoeksfase. De intentieovereenkomst heeft bij alle partijen het intern besluitvormingsproces doorlopen en zal op 21 februari ondertekend worden.”

Bijzonder is de vroegtijdige samenwerking met Koninklijke BAM Groep, met investeerder Certitudo Capital en woningcorporaties Portaal en LEKSTEDEwonen. Bij de gemeenteraad geeft dit zorgen of er voor de raad - als hoogste orgaan van de gemeente - nog wel wat te besluiten is. De raad heeft gevraagd om veel te worden bijgepraat via informatieavonden, en geen contracten te tekenen zonder hun medeweten.

Wethouder Jocko Rensen zei in een eerder interview: ,,De gemeenteraad heeft gezegd: verken of er 500 tot 1000 woningen mogelijk zijn in dat gebied. Daarvoor maken we nu een gebiedsvisie. Dat begint met kijken: van wie zijn de gebouwen en grond eigenlijk? Een extern projectleider brengt partners in beeld. Naast inwoners zijn dat eigenaren, maar ook NS en Prorail.” In het gebied ligt ook een opgave voor mobiliteit: ,,Er ligt een station, de fietsinfrastructuur moet worden gekoppeld richting het Science Park, waar kan er worden geparkeerd? De centrale vraag is dus hoe we groen, wonen en werken kunnen combineren.” 

PARTICIPATIE De inbreng, mening en ideeën van inwoners, ondernemers en reizigers zijn belangrijk om tot een goed plan te komen. Komende weken geven partijen inhoud aan een werkwijze om al deze groepen bij de planontwikkeling te betrekken. 

In verschillende stappen zal de gebiedsvisie de komende maanden concreter worden. Later dit jaar wordt het visiedocument bestuurlijk besproken. Het wordt dan duidelijk hoe en wanneer het stationsgebied Bunnik opnieuw wordt ingericht voor vervoer, werken, wonen en andere voorzieningen en wat daarvoor nodig is. Een planning is onderdeel van de gebiedsvisie. 

UPDATE 4 FEBR Toegevoegd is de eerste alinea met de reactie van de gemeente.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie