P21 presenteert verkiezingsprogramma en lijst met kandidaten

11 januari 2022 om 13:08 Lokaal Deel je nieuws

Op maandag 10 januari stemden de leden van P21 in met de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Koen van Gulik, raadslid sinds 2019, zal de lijst aanvoeren. Eerder was het verkiezingsprogramma al goedgekeurd. Speerpunten zijn meer betaalbare koop- en huurwoningen, een duurzame klimaatneutrale gemeente en de aanleg van nieuwe natuur, met name langs de Kromme Rijn.

De lijst kandidaten is lang. Dat laat zien hoe groot het netwerk van P21 is in de Bunnikse samenleving. Naast de huidige raadsleden Koen van Gulik en Jeroen Sterk gaat P21 met veel nieuwe enthousiaste kandidaten de verkiezingen in.
Lijsttrekker Koen van Gulik zit al sinds 2018 in de P21-raadsfractie, eerst als fractie-assistent en vanaf 2019 als raadslid. Koen woont sinds 2008 in Bunnik en verdient zijn brood als uitgever bij Uitgeverij Wereldbibliotheek.

Koen van Gulik licht zijn motivatie toe: “Lokale politiek is de belangrijkste vorm van politiek.Het gaat om beleid en beslissingen over onze directe leefomgeving, voor mensen die je in de winkel, op het schoolplein, op het sportveld tegenkomt.”

In haar programma kiest P21 voor een aantal duidelijke speerpunten:

Ten eerste meer betaalbare huur- en koopwoningen. Dat betekent minstens 30% sociale huur en 40% middenhuur en middenkoop bij nieuwbouw. Koen: “Helaas is dit streven bij  Odijk-West, de Kersenweide,  niet gelukt, door gebrek aan steun van de Liberalen (VVD, D66), Bunniks Belang en het CDA. Maar P21 blijft knokken voor betaalbaar wonen voor de middeninkomens en daaronder.

Ten tweede kiest P21 voor een duidelijke route naar een klimaatneutrale gemeente in 2040. Hoe de gemeente dat kan waarmaken moet onderzocht worden, maar P21 sluit niets bij voorbaat uit. Koen: “Het is erg makkelijk om tegen windmolens en zonneweides te zijn. Maar zelfs als op alle daken zonnepanelen liggen, en alle gebouwen en huizen goed geïsoleerd zijn, dan nog wekken we op geen stukken na onze lokale energiebehoefte op. We moeten echt met z’n allen een bijdrage leveren voor een duurzame toekomst voor onze kinderen.”

Ten derde wil P21 de gemeente groener en leefbaarder maken. Met minder doorgaand verkeer, meer ruimte voor fiets en voetganger. En met tweemaal zoveel natuur als de huidige magere 5% van ons gemeentelijke oppervlak. Vooral langs de Kromme Rijn wil P21 nieuwe en voor recreatie toegankelijke natuur realiseren, samen met de Provincie en het Waterschap.

Meer info op www.p21.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie