Initiatiefgroep Leefbaar en Veilig Werkhoven
Initiatiefgroep Leefbaar en Veilig Werkhoven december 2020, archieffoto Bunniks Nieuws

Nog geen geld voor dorpsplan Werkhoven

29 december 2021 om 12:34 Politiek

ODIJK De initiatiefgroep Leefbaar en Veilig Werkhoven werkt aan een dorpsplan. Dit moet een beeld opleveren hoe Werkhoven er in 2030 uitziet. Verkeersveiligheid, ruimtelijke inrichting en leefbaarheid - denk aan voldoende voorzieningen zoals winkels - zijn de belangrijkste onderwerpen. In de raad van 23 december stelde het CDA de vraag waarom er geen steun vanuit de gemeente is voor dit initiatief, zoals dat wel het geval is bij de dorpsvisie van Odijk.

door Frits Beijnink

De initiatiefnemers van het plan willen een ‘vliegwieleffect’ op gang brengen waarbij bewoners, ondernemers, verenigingen en instellingen samen de richting bepalen waarin Werkhoven zich verder ontwikkelt. De groep - te vinden op hun site Leefbaar & Veilig Werkhoven - startte twee jaar geleden met een inventarisatie van de belangrijkste knelpunten en wensen. Dit jaar deed de groep voor de verdere uitwerking van het plan een beroep op financiële en organisatorische ondersteuning door de gemeente.

WAAROM ODIJK WEL? In de laatste raadsvergadering van dit jaar stelde Annemarie Huijsman (CDA) dat het initiatief uit Werkhoven zeer vergelijkbaar is met dat uit Odijk. In beide dorpen gaat het om een initiatief van inwoners en ondernemers, met een faciliterende en ondersteunende rol voor de gemeente. Zij vroeg waarom dit initiatief door het college niet op dezelfde wijze wordt behandeld als dat uit Odijk. Wethouder Ali Dekker (De Liberalen) antwoordde dat de gemeente nu eenmaal planmatig werkt: activiteiten en uitgaven moeten in de jaarlijkse begroting zijn meegenomen. Voor Odijk was het belang voor een dorpsvisie al langer onderkend - vooral door de nieuwbouw in Odijk-West - en was ondersteuning opgenomen in de begroting. Grootschalige nieuwbouw speelt niet in Werkhoven. De wethouder heeft de initiatiefgroep voorgesteld om mee te lopen met het ontwikkelen van de Omgevingsvisie. Over dit document - wettelijk verplicht per medio 2022 - is al vaker vergaderd, zonder veel voortgang te boeken. De initiatiefgroep vond dat te weinig concreet en wil zelf aan de slag.

GEEN GELD Het initiatief vanuit Werkhoven is niet begroot en het subsidiepotje voor ‘verbetering van de vitaliteit van dorpskernen’ is op. De wethouder benadrukte dat ze dat jammer vindt, meerdere malen overleg heeft gehad met de initiatiefgroep en dat ze hun plan van harte toejuicht. Maar er is op dit moment geen geld en geen tijd binnen de ambtelijke organisatie om de gevraagde ondersteuning te geven. Daarmee is het aan de nieuwe raad om dit plan - na de gemeenteraadsverkiezingen in maart - op te nemen in de begroting.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie