Annelies Vermeulen, klimaatburgemeester van Bunnik, plant een van de laatste bomen op het sedumveld.
Annelies Vermeulen, klimaatburgemeester van Bunnik, plant een van de laatste bomen op het sedumveld. Niels de Vries

Klimaatburgemeester van Bunnik plant laatste van 180 bomen op het sedumveld aan de Koningslaan

23 december 2021 om 08:00 Natuur en milieu

BUNNIK De provincie Utrecht heeft 180 nieuwe appel- peren- en kersenbomen geplant op het voormalige sedumveld aan de Koningslaan in Bunnik, vlakbij restaurant Vroeg en Oud Amelisweerd. Woensdag werden de laatste bomen geplant door gedeputeerde Arne Schaddelee en klimaatburgemeester van Bunnik Annelies Vermeulen. 

In 2019 heeft de provincie Utrecht het voormalige Sedumveld ingericht. Dit is het gebied tussen de N411/ Koningslaan en het spoor in het zuiden. De herinrichting is onderdeel van een groter project, waarbij de Provincialeweg N411 op bepaalde punten heringericht is. De kruising bij Vroeg werd aangepakt, er werd een fietsstraat neergelegd op de Parallelweg. Verbetering van de natuurwaarde was ook onderdeel van het hele project. Het sedumveld wordt gezien als belangrijke schakel voor de natuur tussen de Kromme Rijn en Fort Vechten. 

FIETSACTIE Daarom werd er een aantal poelen aangelegd, net als een wandelpad en een natuurspeeltuin. Ook is er een insectenhotel geplaatst. In september verbond de provincie er een fietsactie aan, tijdens de Mobiliteitsweek. Om het fietsen te stimuleren en de inwoners van de regio te betrekken bij de vergroening van de omgeving, beloofde de provincie voor iedere 100 fietsers die tussen 13 en 27 september langs het sedumveld zouden rijden, een boom te planten. 


Arne Schaddelee, gedeputeerde van de Provincie Utrecht, plant een van de laatste bomen op het sedumveld. - Niels de Vries

Dat leverde meer op dan verwacht. In totaal reden 53.000 fietsers langs het telbord. Op het sedumveld is geen ruimte voor 530 bomen, maar slechts 180. De provincie wist vooraf wel dat het veld meer dan vol zou komen met deze actie, maar is er toch erg blij mee. Gedeputeerde Schaddelee: ,,Door inwoners daadwerkelijk bij te laten dragen aan een gezondere leefomgeving, willen wij hen stimuleren om vaker de fiets te pakken en de auto te laten staan. En dat is gelukt met deze fietsactie in Bunnik!” Voor de 350 andere bomen wordt nog een geschikte locatie gezocht.

EXTRA RONDJES De afgelopen weken zijn de bomen op het sedumveld geplant. Woensdag zette Annelies Vermeulen, de Bunnikse klimaatburgemeester, de laatste boom in de grond. Vermeulen woont naast het veld. ,,Afgelopen jaar hebben we als omwonenden meegedacht met het voorlopig ontwerp van het voormalig Sedumveld. Toen de fietsactie liep, hebben mijn kinderen er wat extra rondjes langs gereden. Zo hebben ook zij een bijdrage kunnen leveren aan het groen in onze buurt.”

Arne Schaddelee, gedeputeerde van de Provincie Utrecht, plant een van de laatste bomen op het sedumveld.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie