Afbeelding
Esther Coumans

Weer harde lockdown; minder bezoekers thuis, niet-essentiële winkels dicht

18 december 2021 om 20:09 Corona

DEN HAAG (ANP) Een nieuwe lockdown is “onvermijdelijk vanwege de vijfde golf die met omikron op ons afkomt”, zegt demissionair premier Mark Rutte tijdens de persconferentie vanavond. Aankondigen dat het land op slot moet, doet de premier naar eigen zeggen “met somber gemoed”, maar ingrijpen is nodig “om erger te voorkomen”.

De impact op de samenleving van een lockdown is groot, erkent Rutte. Zeker tijdens de feestdagen. ,,Man, ik heb vannacht niet geslapen”, zegt hij op een vraag over de invloed van de maatregelen. ,,Verschrikkelijk.” Zeker voor eenzame mensen, ouderen en jongeren komen die hard aan. ,,De tranen springen je in de ogen.”

Die mutant van het coronavirus “verspreidt zich sneller dan we al vreesden”, legt Rutte uit. Hij geeft toe dat het kabinet tijd koopt door de lockdown om te boosteren, maar wil niet zeggen dat de maatregelen nodig zijn door de prikachterstand van Nederland.

Overigens erkent Rutte wel dat het draagvlak voor het coronabeleid bepaald “niet heel groot” is. Maar door RIVM-directeur Jaap van Dissel uitleg te laten geven over de omikronvariant, denkt Rutte meer begrip te creëren onder Nederlanders.

SLUITING Niet essentiële winkels moeten vanaf morgen 05.00 uur hun deuren gesloten houden, tot en met zeker 14 januari. Dat betekent bijvoorbeeld dat supermarkten wel openblijven, maar kledingwinkels en de meubelboulevard niet. Ook horeca, musea, theaters, en dierentuinen moeten dicht, maar medische contactberoepen, autogarages en bibliotheken blijven open.

Het kabinet vraagt mensen maximaal twee mensen op bezoek te ontvangen om de nieuwe omikronvariant van het coronavirus in te dammen. Voor kerstavond, eerste en tweede kerstdag en oudejaarsavond geldt een maximum van vier. 

SPORT De lockdown die het kabinet heeft afgekondigd heeft opnieuw grote gevolgen voor de sport. Alle binnensportlocaties gaan voorlopig weer helemaal op slot. In de praktijk betekent dat dat alle recreatieve sporters tot 14 januari niet terecht kunnen in de sportzalen en -hallen.

Voor de professionele topsporters wordt een uitzondering gemaakt. Zij mogen blijven trainen en wedstrijden spelen, maar wel zonder publiek. Dit geldt bijvoorbeeld voor de voetbalclubs in de Eredivisie en eerste divisie. De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax kan bijvoorbeeld zondag doorgaan, evenals het olympisch kwalificatietoernooi schaatsen in Heerenveen, waar van 26 tot en met 30 december de startbewijzen voor de Spelen van Beijing zijn te verdienen.

Kinderen tot en met 17 jaar mogen op de vereniging wel buiten blijven sporten tot 17.00 uur. Ze kunnen trainen en onderling wedstrijden spelen op hun eigen club. Volwassenen mogen slechts alleen of met zijn tweeën sporten, op 1,5 meter afstand. Alle amateurcompetities worden stilgelegd.

ONDERWIJS Het hele onderwijs en de buitenschoolse opvang moeten dicht tot en met ten minste 9 januari. Dat is volgens het kabinet nodig om de verspreiding van de omikronvariant te beperken. Op 3 januari besluit het kabinet of het onderwijs na 10 januari weer open kan.

Basisscholen zouden al dicht zijn tot en met 9 januari vanwege de kerstvakantie. Voor het hoger onderwijs stond de kerstvakantie tot en met 3 januari gepland. Demissionair premier Mark Rutte vraagt scholen “vanwege alle onzekerheid” zich voor te bereiden op onlineonderwijs voor de eerste week na de vakantie.

Er komt ook noodopvang voor kwetsbare kinderen en voor kinderen van wie de ouders een cruciaal beroep uitoefenen. Tijdens de eerdere schoolsluitingen werd dit ook aangeboden. Ook zijn er uitzonderingen voor praktijkonderwijs en tentamens.

BOOSTERVACCINATIE Alle volwassenen kunnen uiterlijk 7 januari een afspraak maken voor het zetten van een boostervaccinatie, zegt zorgminister Hugo de Jonge. In januari moeten alle 18-plussers deze oppepprik hebben gehad. De Jonge roept mensen, die dat al kunnen, op zo snel mogelijk online een afspraak te maken voor de prik.

ALLE MAATREGELEN OP EEN RIJ:

Vanaf zondag 05.00 uur gelden nieuwe, strengere maatregelen tegen het coronavirus. De belangrijkste wijzigingen op een rijtje:

- niet-essentiële winkels, horeca, theaters, locaties voor kunst- en cultuurbeoefening, dierenparken, pretparken en binnensportaccommodaties blijven gesloten

- zwemles en topsport zijn wel toegestaan

- supermarkten, drogisterijen, apotheken, opticiens, dierenwinkels en groothandels mogen openen van 05.00 uur tot 20.00 uur

- de zogenoemde uitgezonderde dienstverlening, zoals notarissen en advocaten, mogen hun kantoor ook openen

- Alle scholen en universiteiten zijn dicht; kinderopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar blijft open

- buitenschoolse opvang (bso) is alleen open voor noodopvang

- advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Geen binnenlandse reizen en zoveel mogelijk thuiswerken

- thuis niet meer dan twee gasten van 13 jaar of ouder ontvangen

- Wie op bezoek gaat doet er goed aan vooraf een zelftest te doen. Niet vaker dan één keer per dag op bezoek gaan

- ouderen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd hun contacten te beperken, ook met kinderen.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie