Afbeelding
SCAN

Locatieverkenning SCAN boring gestart

11 december 2021 om 11:15 Natuur en milieu

BUNNIK In het eerste zoekgebied voor de SCAN onderzoeksboring zijn gesprekken met landeigenaren gestart. Het gaat om het buitengebied ten oosten van de stad Utrecht. Deze week zijn de gemeenteraden van Utrecht, De Bilt, Zeist en Bunnik en Provinciale Staten over de laatste stand van zaken geïnformeerd. De gesprekken zijn nog verkennend van aard, er is nog geen locatie gevonden. De SCAN boring moet meer informatie over de ondergrond opleveren. Daardoor kan beter ingeschat worden of aardwarmte als duurzame warmtebron in de regio ingezet kan worden.

Dit buitengebied is als eerste zoekgebied aangewezen, omdat hier meerdere aardlagen aanwezig zijn. Om aardwarmte te kunnen winnen moet een aardlaag waterdoorlatend zijn. Met deze SCAN onderzoeksboring kan hier een beter beeld over gevormd worden. De aardlagen in dit gebied lopen over vele kilometers door. Daarmee kan deze boring ten oosten van de stad Utrecht ook veel relevante informatie opleveren voor de provincies Noord-Holland, Flevoland en Gelderland. Deze boring is alleen bedoeld voor het verzamelen van data. Daarna wordt alles opgeruimd en de locatie in oude staat hersteld.

HET PROCES Voor de komende maanden is het van belang om een geschikte locatie te vinden. Hier worden op verschillende locaties in het zoekgebied gesprekken over gevoerd. Een geschikte locatie is 1 à 2 hectare groot. Daarnaast ligt deze op voldoende afstand van de bebouwing en is het goed toegankelijk. In de afgelopen periode zijn veel gebieden afgevallen, vanwege een slechte bereikbaarheid, bijzondere natuurwaarden van een gebied of het feit dat een eigenaar liever niet mee wil werken.

HOE NU VERDER? Inwoners van het zoekgebied worden binnenkort geïnformeerd over de SCAN boring. Daarnaast worden er in januari ook bewonersbijeenkomsten georganiseerd, zodat belangstellenden vragen kunnen stellen over aardwarmte, SCAN en de boring. Zodra er meer bekend is over beschikbare locaties, dan worden de gemeenten, provincie en direct omwonenden hierover geïnformeerd.

SCAN PROGRAMMA
wordt uitgevoerd door Energie Beheer Nederland (EBN) in samenwerking met TNO in met een subsidie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. SCAN onderzoekt al sinds 2019 de Nederlandse ondergrond door het uitvoeren van seismisch onderzoek en het herbewerken van bestaande data. Seismisch onderzoek geeft een goed beeld van de diepte en dikte van mogelijk interessante aardlagen voor aardwarmte en hoe ver deze ondergronds doorlopen. Om meer informatie te verkrijgen over de temperatuur en doorlaatbaarheid van deze lagen en daarmee over de hoeveelheid warmte die de ondergrond kan leveren, zijn ook boringen nodig. SCAN zal naar verwachting een tiental van deze data-boringen uitvoeren in Nederland tot en met 2025.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie