De Goyse linedancers in actie
De Goyse linedancers in actie Rina Knopper

Goyse Linedance zoekt dansers

15 oktober 2021 om 16:10 Overig

’t GOY Al ruim 27 jaar bestaat de Line Dance club Hill Willy in ‘t Goy. In eerste instantie dansten zij in huize Den Eng maar toen deze ruimte een Tapasbar werd, weken zij uit naar dorpshuis De Ploeg. Er is altijd met veel enthousiasme gedanst door de leden en er is onlangs een nieuwe dansleraar aangetreden bij de club. Door krimp van het aantal leden bij clubs in de omgeving zijn er diverse Line Dance clubs opgeheven. De Hill Willy’s nodigen mensen die door willen dansen van harte uit om eens een kijkje in ‘t Goy te komen nemen.

Door Rina Knopper


Linedance is uit Amerika over komen waaien. Tijdens de lange tochten naar het Westen over de prairie werd zo hier en daar een moment van rust gehouden. Dan werd er gedanst en muziek gespeeld door avonturiers vanuit alle delen van de wereld. Zo ontstonden Round-, Square-, en Lindedance. Vaak ontbrak de vrouwelijke wederhelft en daarom werd de stijl ontwikkeld om als single te dansen. Er wordt in rijen/lijnen met dezelfde bewegingen op dezelfde maat gedanst. Er wordt een basis gedanst van bijvoorbeeld totaal 32 tellen (4 keer 8 tellen) en deze wordt herhaald. Langzamerhand werd het countrydansen een eigen dansrichting die door toevoeging van verschillende danspasjes een eigen stijl is geworden.

Tijdens de discoperiode is de Linedance in Nederland uitgegroeid tot een rage. De rage is flink afgenomen, toch zijn er momenteel weer linken te vinden in Streetdance en Jumpstyle. Denk aan de ‘Jerusalema Challenge’ tijdens de coronaperiode. Ondanks de nare omstandigheden toverde de dans een glimlach op het gezicht van de dansers én hun publiek!

Ellen Simonec en Gerard Peek, beiden bestuursleden van de club in ‘t Goy: ,,De Hill Willy’s bestaan nu 27 jaar en in de beginjaren was het zo druk dat er zelfs sprake was van een ledenstop. Wij hadden 80 leden en er stonden nog veel mensen op de wachtlijst. Toen zijn wij zelfs nog naar de clubkampioenschappen Linedance in Amerika geweest. Destijds was Huize den Eng onze thuisbasis, toen dat een Tapasbar werd konden wij daar niet meer terecht en zijn wij uitgeweken naar Dorpshuis De Ploeg. Bij ons dansen mensen uit Driebergen, Odijk en Schalkwijk. Dat komt ook omdat er diverse clubs in de omgeving zijn gestopt met Linedance. Overgebleven dansers die door willen met  Linedance kunnen altijd een kijkje bij ons nemen en natuurlijk meedoen. Wij hebben sinds kort een nieuwe dansleraar, dan is het ook fijn om nieuwe leden aan te trekken. Iets meer roering binnen de club kunnen we wel gebruiken.”

Linedance wordt genoemd als een perfecte vorm van lichaamsbeweging, het biedt de voordelen van een training die helpt om een gezond hart te houden. Maar het biedt ook een platform om ‘uit’ te gaan en sociale contacten te onderhouden. ,,Oh ja!  Dat is nóg een voordeel van Linedance, je danst niet met een partner dus je kunt je ook gewoon alleen voor de lessen aanmelden”, vult Ellen nog snel aan.

Hill Willy heeft een Facebookpagina neem gerust een kijkje.

Losse lessen zijn € 5 per les, per maand is de contributie €15. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie