Een van de huisjes op het terrein.
Een van de huisjes op het terrein. Agnes Laurens

Lekker buiten spelen op Het Vogelnest

12 oktober 2021 om 08:30 Maatschappelijk

BUNNIK Weet je nog dat je als klein kind op stap was in de natuur en onbekommerd genoot van de lucht, de ruimte, de bomen en de dieren? Afgelopen september is Het Vogelnest heropend na een intensieve verbouwing. Het Vogelnest is een uitstekende plek voor kinderen om in een natuurlijke omgeving te spelen. Veel kleuters uit Utrecht en Bunnik hebben hier fijne herinneringen aan en de plek is nu klaar voor de komende generaties kleine kinderen. Het Vogelnest is een natuurspeeltuin voor kleuters bij Rhijnauwen op Landgoed Amelisweerd. Veel kleuters uit Utrecht en Bunnik komen hier om hun eerste schoolreisje te beleven.

door Agnes Laurens

 ,,Ons gebouw ligt op een groot stuk land midden in het bos, omheind en met volop speelmogelijkheden voor kleine kinderen. Je ziet niet echt dat er hekken eromheen zitten”, vertelt vrijwilliger Claire Mensing van Het Vogelnest enthousiast. Op het terrein zijn wilgenhutten, klimbomen, speelhuisjes, een zandbak en er is allerlei ander spelmateriaal. Op het terrein staat ook een gebouw waarin een keuken en sanitaire voorzieningen zijn. In het gebouw is een mooie grote zaal waar kinderen binnen kunnen spelen, en waar de leerkrachten binnen ,,Ons doel is om kinderen al op jonge leeftijd in contact te brengen met de natuur. En om een veilig en groen schoolreisje voor kleuters in de buurt te bieden”,  zegt Mensing. Ze vervolgt: ,,Tegenwoordig groeien veel kinderen ver weg van de natuur op in een stedelijke omgeving. Kinderen zijn echter de toekomst, en door kinderen juist nu al op een fijne manier in contact te brengen met de natuur zullen zij straks in de toekomst ook bewuster met onze natuur omgaan in hun rollen als bestuurders, politici, onderwijzers, natuurbewaarders en ouders.”

CREATIEVER Allerlei natuuractiviteiten helpen daarbij: in bomen klimmen, door het hoge gras lopen, rollenspellen in de wilgenhutten, beestjes zoeken, natuurschatten verzamelen, samen buiten eten aan de lange tafels en heel veel spelen. Op Het Vogelnest laten ze het gras bewust lang groeien zodat kleuters zich er echt in kunnen verstoppen. Buiten ervaren kinderen de seizoenen. Dan leven ze echt letterlijk in de natuur en hebben ze ook veel meer ruimte om tot spel te komen dan in een klas of speellokaal: ,,We weten dat kinderen hierdoor creatiever in hun spel zijn, motorisch uitgedaagd worden, andere oplossingen bedenken en ook sneller een weg vinden bij conflicten.”

Plezier beleven in de natuur op jonge leeftijd zorgt voor verbinding met en zorg voor de natuur later. ,,Het idee voor een verbouwing was er al heel lang en ook de noodzaak was er. Tegelijkertijd is Het Vogelnest een stichting die volledig op vrijwilligers draait en geen subsidies of donaties ontvangt. We moesten de plannen maken, gemeenten meekrijgen en de financiële middelen bij elkaar vinden”,  laat Mensing weten. 

VERBOUWING Voor de vrijwilligers is het een lang proces geweest. Door een lange aanloop te nemen, hebben ze ook kunnen profiteren van veel mensen die initiatieven voor Het Vogelnest bedachten, want deze mensen dragen Het Vogelnest een warm hart toe. Van december 2020 tot mei 2021 is er verbouwd en gebouwd. Dat zijn ook deels maanden waarin er geen scholen naar Het Vogelnest komen, omdat het seizoen gerelateerd is en ook omdat er voorheen geen verwarming in het pand aanwezig was. ,,Voor en na de verbouwing hebben we met een grote club vrijwilligers heel veel acties zelf gedaan, denk aan het verhuizen, herinrichten, en buiten meer speelplekken creëren of opknappen”, zegt Mensing. 

,,Opvoeden is voorleven: je ouders geven het voorbeeld. En ouders genieten ook van de buitenlucht en de natuur. Je hebt minder prikkels, bent meer in het moment en je kunt genieten van kleine (natuur)dingen. Op de fiets stappen naar het bos in Rhijnauwen - voor veel mensen uit Utrecht en Bunnik echt om de hoek - en daar een paar uur genieten, levert voor ouders en kinderen veel op.”

Een toekomstige wens is het liefst een hooimijt erbij te hebben. ,,Op deze manier kunnen we alle schoolweken open en kunnen we de natuurervaring ook blijvend aanbieden. En dan is het natuurlijk extra fijn dat de kinderen en leerkrachten zich op koude dagen binnen kunnen opwarmen”, aldus Mensing. ,,Als het aan ons ligt dan blijft Het Vogelnest nog heel lang bestaan. En het gebouw kan er nu ook weer decennia tegen”, zegt Mensing. Nu en in de toekomst blijft Het Vogelnest zich inzetten om de kleuters uit Utrecht en Bunnik een fijne natuurbeleving te geven: ,,We zetten voor de toekomst ook in op nog meer natuurervaring - ons best-case-scenario - is dat de kleuters hier in hun kleutertijd alle seizoenen kunnen ervaren en ook de winter.”

Het vernieuwde pand waar kinderen fijn binnen kunnen zijn.
Mooi groot grasveld waar de kinderen op kunnen spelen en banjeren.
Verbouwing met mooi weer.
Verbouwing in de winter.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie