Afbeelding
Betuwebomen.nl

Dit is het verschil tussen de beukenhaag en een haagbeuk

30 september 2021 om 10:42 Partnercontent

Heel Nederland staat er vol mee. Beukenhagen en haagbeuken. Alleen bijna ook heel Nederland weet het verschil niet tussen deze twee. Vaak weten zelfs de eigenaren van de haagbeuk en de beukenhaag niet het verschil. Maar verschillen zijn er zeker, want ze komen helemaal niet van dezelfde familie. Maar wat zijn dan de verschillen en overeenkomsten? Of nog een betere vraag, wat is dan de juiste keuze voor welke tuin? 

De beukenhaag is de meest populairste haag in Nederland. De haagbeuk valt wel in het rijtje van de top 10, maar er is toch aanzienlijk minder geplant. Om de redenen hiervan boven tafel te krijgen worden beide hagen beschreven.

De beukenhaag

Indien u denkt dat er in Nederland veel beukenhagen staan, rijdt dan maar is naar België. Daar zijn ze nog meer geliefd. In zuid Noord-Brabant en het Vlaamse gedeelte worden overigens ook vele beukenhagen gekweekt, de grond is daar perfect om dit soort te kweken. In Nederland wordt de beuk vaak aangeraden vanwege zijn bladhoudende karakter. In de winter kan het vriezen en dooien, maar het blad van de beukenhaag blijft hangen. Dit is natuurlijk ontzettend gunstig wanneer u privacy probeert te genereren. Het blad van deze beuk verkleurt overigens wel. In het najaar wordt dit namelijk rood. Dit betekent dat het blad niet groenblijvend is. Uiteindelijk is de groei van het blad van de beukenhaag tegelijkertijd met het vallen van het oude blad. Dit creëert mooie kleuren. Tevens past de beuk goed in het Nederlandse klimaat, hij wordt hier dan ook immers geteeld. Een nadeel van de beukenhaag is echter wel, dat deze echt aanplantgrond nodig heeft, voordat het wil groeien op bijvoorbeeld kleigrond. Deze beuk prefereert namelijk zandgrond. Een tweede nadeel van de beukenhaag is dat deze duurder is dan de haagbeuk, waarover hieronder mee wordt beschreven.

De haagbeuk

Hoe komt het dan dat de haagbeuk niet populairder is in Nederland? Nederlanders zijn zeker niet de meest gulle personen en houden vooral van gratis. Dit komt misschien toch omdat er een kwaliteitsverschil zit tussen de haagbeuk en de beukenhaag. Deze haagbeuk is namelijk niet bladhoudend in het najaar. Zijn blad valt er half een beetje vanaf en daarmee gaat de privacy verloren. Het is dus een mooie haag, alleen het grote voordeel van de beukenhaag heeft deze niet. Wel heeft deze haagbeuk een mooi herfstkleur, namelijk geel. Hiermee kunt u deze haag dan ook makkelijk onderscheiden van de beukenhaag. De haagbeuk komt overigens ook van de berkenfamilie af en niet zoals de beukenhaag van de beukenfamilie. De naam ‘’haagberk’’ was daarom ook wellicht meer passend geweest. Maar dat laten we open voor discussie

Wat is de goede keuze

Wat de juiste keuze is verschilt naar voorkeur. Indien u prijs een belangrijke indicator vindt, dan kiest u voor de haagbeuk. Ook is de haagbeuk goedkoper omdat deze groeit op bijna elke grond. Aanplantgrond is aangeraden, maar niet altijd noodzakelijk. Bij de beukenhaag ligt dit anders. Indien u privacy wilt creëren, bladhoudend blad wil en een volle haag, dan bent u beter af met de beukenhaag. Hoe dan ook, een mooie beukenhaag of een handige haagbeuk vindt u bij BetuweBomen.nl, de kwaliteitsleverancier in groen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie