Fractie van CDA en Liberalen in de raadszaal
Fractie van CDA en Liberalen in de raadszaal Kuun Jenniskens

CDA stopt formatie gesprekken met Liberalen

31 mei 2018 om 16:40 lokaal

ODIJK Opnieuw een verrassende ontwikkeling in de vorming van een coalitie: de fractie van De Liberalen besloot op 24 mei in gesprek te gaan met het CDA over de vorming van een coalitie in Bunnik. Het CDA heeft ingestemd met een verkenning. Uit het eerste overleg en het optreden van de wethouder Jorrit Eijbersen van de Liberalen heeft het CDA de conclusie getrokken een coalitie met hen niet verder te willen onderzoeken.

Kuun Jenniskens

Het CDA noemt de argumenten om uit de formatiegesprekken te stappen zwaarwegend. Het CDA is van mening dat persoonlijke opvatting van de wethouder strijdig zijn met bestaande raadsbesluiten. "Uit de snelle tegenreactie van het USP blijkt dat er ook imagoschade is ontstaan voor Bunnik. Elke nuancering over de Bunnikse maat en schaal en het groene karakter zijn verdwenen. De inwoners worden niet meer genoemd. De huidige coalitie bouwt Bunnik om tot een voorstad van Utrecht. Er wordt niet respectvol omgegaan met de opvattingen van het CDA dat van oudsher zeer terughoudend is geweest over de ontwikkeling van een zo grote uitbreiding, de 4e kern. Het CDA voelt zich op ongepaste wijze onder druk gezet door De Liberalen en hun wethouder nog voor een inhoudelijk gesprek over samenwerking was begonnen."

Volgens het CDA willen De Liberalen geen afscheid nemen van de heersende bestuurscultuur van de huidige coalitie: "Een cultuur die naar onze opvattingen indruist tegen de in de grondwet opgenomen opvattingen over het dualisme. De informele samenwerking tussen raadsleden uit de coalitie, college en ambtenaren moet zo blijven volgens de Liberalen, ook al leggen bestaande regels daar beperkingen aan op." (Het CDA refereert aan het overleg over de Traverse, waarover u een artikel van eerder deze middag kunt lezen).

De fractie van het CDA concludeert dat bovenstaande onderwerpen in een overleg tussen de beide fracties aan de orde geweest, maar daar niet hebben geleid tot toenadering op deze punten. Daar heeft de CDA-fractie besloten geen verdere gesprekken met De Liberalen aan te gaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie