Een aantal van de vrijwilligers geniet van koffie met pruimentaart bij de nieuwe berging in de buurtboomgaard.
Een aantal van de vrijwilligers geniet van koffie met pruimentaart bij de nieuwe berging in de buurtboomgaard. Ine van Emmerik (Kern met Pit/KNHM)

Impuls voor vrijwilligers buurtboomgaard Bunnik

15 september 2021 om 13:48 Natuur en milieu

BUNNIK Enkele weken geleden was het zo ver. Onder het genot van verse, zelfgeplukte pruimentaart vierden vrijwilligers van de buurtboomgaard in Bunnik de opening van hun nieuwe onderkomen. Afgelopen anderhalf jaar hadden zij, met alle coronabeperkingen, hard gewerkt aan een facelift van deze gemeentelijke hoogstamboomgaard.

Een groep van circa 20 vrijwilligers onderhoudt al een aantal jaar, in samenwerking met de gemeente, een boomgaard aan de rand van dorp Bunnik. In de boomgaard staan onder andere verschillende rassen pruimen en stoofperen. De vrijwilligers maaien, snoeien en oogsten. Zo zorgen ze gaandeweg voor een steeds rijkere biodiversiteit. Een van hen is imker en zorgt met zijn bijen voor bestuiving en honing.

DIVERSER In 2020 is, met hulp van de gemeente, de boomgaard nog diverser gemaakt door de aanplant van onder andere amandelen, walnoten en mispels, hazelaars en meidoornstruiken. In datzelfde jaar had de vrijwilligersclub een aanvraag ingediend voor een voucher bij Kern met Pit. Kern met Pit, een initiatief van de KNHM Foundation, stimuleert initiatieven van burgers om wijken en buurten leefbaarder te maken. 

Dit najaar hopen de vrijwilligers het certificaat van Kern met Pit en bijbehorend geldbedrag van 1000 Euro te ontvangen waarmee het nieuwe onderkomen in de boomgaard is gerealiseerd. De vrijwilligers hebben voor dat geld onder andere een houten huisje op de kop getik, gedemonteerd en weer samen opgebouwd en ingericht zodat de benodigdheden voor de boomgaard kunnen worden opgeslagen. Aan de zelfgebouwde picknicktafel kunnen ze naast het werk in boomgaard even zitten om te genieten van de bloesem of het fruit.

IMPULS De vrijwilligers zijn erg blij met de impuls die hun werk dankzij Kern met Pit en de gemeente heeft gekregen. Nu corona hopelijk minder roet in het eten gooit om samen aan de slag te gaan, is dit een goed moment om nieuwe leden te werven. 

Vind je het leuk om af en toe lekker buiten in de weer te zijn en te maaien, snoeien en plukken? Ben je in voor gratis work-outs die je elk jaar weer jam, sap, taart en stoofperen opleveren? Wil je je jonge kinderen meegeven dat fruit aan een boom groeit dankzij bloemetjes en bijen? Allemaal goede redenen om contact met de boomglaardclub op te nemen, kennis te maken en mee te komen doen! Interesse? Stuur een mail aan boomgaardbunnik@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie