Afbeelding
vfonds

Bram genomineerd voor de Nationale vfonds Kinderprijs 2021

13 september 2021 om 14:30 Maatschappelijk

BUNNIK Bram (9) uit De Bilt is één van de 10 finalisten van de Nationale vfonds Kinderprijs 2021. Bram organiseerde een klimaatwake en ging met zijn klasgenoten van de Anne Frank school uit Bunnik naar Den Haag om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Dat heeft volgens hem ook alles met vrede te maken, want klimaatverandering zorgt voor veel problemen, ruzies en oorlog in de wereld. 

Toen Bram in groep 5 zat, deed hij een spreekbeurt over uitstervende dieren. Vanuit daar is de noodzaak om klimaatverandering tegen te gaan voor hem ontstaan. Tijdens de actie van Bram heeft hij verschillende ministers gesproken. Met zijn inzet laat Bram zien dat ook kinderen het verschil kunnen maken. Daarom komt hij, samen met nog 9 andere bijzondere kinderen, in aanmerking voor de eervolle prijs. Op woensdag 22 september wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Stadsschouwburg Utrecht bekend gemaakt wie de winnaar is.

VOORBEELD ,,Bram is niet alleen een voorbeeld voor andere kinderen en jongeren, maar ook voor volwassenen”, zegt Kindercorrespondent Tako Rietveld. ,,Deze jonge held verdient het om in de schijnwerpers te staan. Al deze finalisten maken de wereld een beetje mooier.”

De Nationale vfonds Kinderprijs is een initiatief van vfonds en de Kindercorrespondent. Hun gezamenlijke doel is om de stem van de jeugd te laten horen en daarmee jong en oud te inspireren om zich in te zetten voor een vreedzame samenleving. Een samenleving waarin iedereen vrij is om te zijn wie hij wil zijn, waarin we tolerant en respectvol met elkaar omgaan, begrip hebben voor het anders zijn van de ander en voorkomen dat verschillen leiden tot conflict.

GENOMINEERDEN Alle kinderen die genomineerd zijn voor de Nationale vfonds Kinderprijs hebben een bijzondere actie ondernomen waarmee zij een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. De ene actie groot en landelijk, maar ook kleine acties die verschil maken voor mensen.

Zo heeft Evi (13) een grote inzamelingsactie opgezet om spullen in te zamelen voor getroffen gezinnen door de overstromingen in Limburg deze zomer. Frédérique (14) werd ongewild het symbool voor vrijheid om te zijn wie je wilt zijn, toen zij in juli door leeftijdsgenoten in elkaar werd geslagen omdat zij niet wilde zeggen of ze een jongen of een meisje is. Imane (13) zat in de eerste Amsterdamse Kinderraad, was medeoprichter van kindercoalitie Jong Plein ‘40 - 45’, is ambassadeur van de Buurtbudgetten en laat als kinderjournalist behoorlijk van zich horen. Tijs en Jesse (8 en 10) zijn geregeld met hun eigen boot op het water te vinden om het zwerfafval op te ruimen. Lars (14)schreef een boek waarin hij kinderen interviewt over belangrijk zaken zoals kinderrechten, discriminatie, gelijke kansen en pesten. Rosalina (10) stak het zorgpersoneel op de covid afdeling en de IC’s ook tijdens de 2e en 3e coronagolf een hart onder de riem met een knuffelberenactie. Stef (9) bracht zijn eigen kledinglijn met glitters op de markt waarmee hij laat zien dat het belangrijk is dat iedereen zichzelf mag zijn. Tijs (14) zet zich in al vrijwilliger en kookt bij de daklozenopvang. Xavi (13) organiseert voetbaltoernooien om het jongerengeweld in zijn wijk tegen te gaan.

Het is de 3e keer dat de Nationale vfonds Kinderprijs wordt uitgereikt. De eerste Kinderprijs werd in 2019 gewonnen door Sofie die zich inzet tegen eenzaamheid bij ouderen. De tweede Kinderprijs werd gewonnen door Carla en Senna die een actie organiseerden tegen racisme en discriminatie.

MOED Met de Nationale vfonds Kinderprijs worden kinderen die zich actief inzetten om hun wereld of de wereld van een ander een beetje mooier te kleuren en in het zonnetje gezet. Deze kinderen laten zien dat thema’s zoals oorlog, conflict, vrede en vrijheid niet alleen volwassenen aangaan maar dat iedereen een bijdrage kan leveren aan een vreedzame samenleving. Die bijdrage hoeft echt niet altijd groots en stoer te zijn, maar soms juist heel klein en betekenisvol. Het gaat om moed; moed om actie te ondernemen, dingen te doen om anderen te helpen.

De jury bestaat dit jaar uit directeur van het vfonds Lisette Mattaar, generaal buiten dienst Cees de Veer, winnaars van de Kinderprijs 2020 Senna en Carla en acteur Gijs Blom, hoofdrolspeler in de oorlogsfilm De Slag om de Schelde. De winnaar ontvangt de Nationale Kinderprijs Award en mag een bedrag van € 1.000,- besteden aan het doel waar hij of zij zich voor inzet.

De uitreiking op 22 september wordt een bijzonder moment met diverse gastoptredens en - indien corona het toelaat - een zaal vol publiek. De uitreiking wordt gepresenteerd door Kindercorrespondent Tako Rietveld.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie