Guy Dilweg naast een beeld van Franciscus van Assisi
Guy Dilweg naast een beeld van Franciscus van Assisi Gods Werkhof

Ecologische theologie

29 mei 2018 om 19:30 lokaal

WERKHOVEN De Werkhofgemeenschap laat zich alle zondagen in juni inspireren door de ecologische theologie. Op 3, 10, 17 en 24 juni om 10.00 uur in Samaya, de kapel van het voormalige klooster Gods Werkhof: Hollende Wagenweg 20 te Werkhoven.

Natuurliefhebbers ervaren en weten als geen ander dat de natuur je ontvankelijk kan maken voor meer dan het alledaagse. In religieuze termen geformuleerd: de natuur kan ons dichter bij God brengen. Ecologische theologie gaat over hoe wij omgaan met de armen en met de aarde. Daar gaan de bijeenkomsten in de Werkhofgemeenschap in de maand juni over.

Op 3 juni: Laudato si, de groene encycliek van de paus. Speciale aandacht verdient de bijeenkomst met de franciscaan Guy Dilweg. Guy Dilweg studeerde politicologie, werkte bij Pax Christi en stichtte in 1991 het Franciscaans Milieuproject. In dit project kwamen mensen bijeen die samen wilden leven in verbondenheid met de natuur. Net zoals ze dat bij Franciscus van Assisi zagen. Guy woont in een kleine groene communiteit en zet zich in voor zijn medebroeders en voor de vergroening van gemeenschappen. Hoe Guy dit doet, vertelt hij 3 juni in de Werkhofgemeenschap. Guy neemt iedereen in zijn verhaal mee naar de belangrijkste punten van Laudato si, de groene encycliek van de paus.

Paus Franciscus schreef een pittige brief, encycliek, over omgaan met de aarde en de armen. De paus kiest in zijn brief een alomvattende invalshoek, de 'integrale ecologie'. Hij vindt in het leven en de ideeën van zijn naamgever, Franciscus van Assisi, een prachtig voorbeeld. Aan het Zonnelied van Franciscus ontleent de paus de titel van zijn encycliek 'Laudato si', wat betekent: 'Geloofd zijt gij'. Op de bijeenkomst presenteert Guy Dilweg de belangrijkste punten van deze pauselijke benadering. Verder deze ochtend een meditatief moment aan de hand van Thich Nhat Hanh (verbannen Vietnamese boeddhistische monnik) over verbondenheid van alles met alles. Meer informatie: www.werkhofgemeenschap.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie