Wethouder Hans Marchal (Wijk bij Duurstede) snijdt de taart aan, met rechts naast hem wethouder Herman Geerdes (Houten)
Wethouder Hans Marchal (Wijk bij Duurstede) snijdt de taart aan, met rechts naast hem wethouder Herman Geerdes (Houten) Gemeente Wijk bij Duurstede / Glasvezel Buitenaf

Glasvezel gaat door

29 mei 2018 om 07:30 lokaal

BUNNIK Bestuurders Erika Spil (Bunnik), Hans Marchal (Wijk bij Duurstede) en Herman Geerdes (Houten) maakten op woensdag 22 mei bekend dat de Kromme Rijnstreek glasvezel krijgt; 51,6 procent had zich - op het laatste nippertje - aangemeld.

Kuun Jenniskens

Het bleef lang spannend. Misschien wel spannender dan nodig was, want de laatste vier dagen werd de teller niet aangepast op de site van Glasvezel Buitenaf. Zodoende bleef tijdens het Pinksterweekend het aantal aanmeldingen op 36 procent staan - dat waren 1204 adressen. Ook toen deze verslaggever zich aanmeldde sprong de teller niet op 1205. Zo meldde de site al die dagen dat er nog ruim 400 aanmeldingen nodig waren om de benodigde 50 procent te halen. Ook op slotdag 22 mei bleef de teller op 1204 staan.

TELLER LOOPT NIET DOOR ‘t Groentje vroeg bekabelaar Glasvezel Buitenaf naar het waarom van deze werkwijze. Ligt hier een commercieel belang aan ten grondslag om zoveel mogelijk aanmeldingen binnen te slepen? Woordvoerder Marieke Seinen: ,,Wij houden de telling niet ‘real time’ bij maar verversen hem drie keer per week; op maandag, woensdag en vrijdag. Omdat mensen zich via zoveel kanalen aanmelden is het niet mogelijk om de telling up to date te houden. Het loopt via sites, lokale verkopers, en ook schriftelijk.” Marieke Seinen zegt dat het dus niet bewust is gedaan, maar gaat intern bespreken of bij de teller in het vervolg een opmerking kan worden geplaatst dat hij niet ‘real time’ is en wanneer hij voor het laatst is ververst.

TRAAG OP GANG Voor de organisatie Glasvezel Buitenaf verliep de campagne in de Kromme Rijnstreek anders dan de organisatie gewend is. ,,Het kwam echt ongelooflijk langzaam op gang, dit hebben we niet eerder meegemaakt”, aldus Marieke Seinen. ,,Ook voor ons bleef het lang spannend. Het gros van de mensen meldde zich op het laatste weekend aan. Daar hebben de ambassadeurs zich tijdens het Pinksterweekend nog flink voor ingespannen. Zodoende hebben we er ook een dag langer over gedaan om alles bij elkaar op te tellen.”

BOODSCHAPPEN DOEN TIJDENS DOWNLOADEN Architect Ron Schildknegt is in elk geval blij met de komst van glasvezel: ,,We hebben nu een snelheid van 6 mb en dat betekent soms heel lang wachten op alle downloads. Als architect werk ik met grote bestanden. Meestal verstuur ik een pakket naar een klant, dat bestaat uit foto’ s, tekeningen en een presentatie. Als ik dat via Wetransfer verzend duurt het soms wel 90 minuten - dan kan ik een boodschap gaan doen. Met glasvezel krijgen we 150 mb. Je begrijpt, dat gaat mij veel tijd en geld schelen.”

Ron heeft ook nog een paar ISDN telefoonnummers, en satelliet TV: ,,Als ik al die abonnementen kan opdoeken, gaan mijn gebruikskosten flink omlaag en wordt het lucratief.”

GLASVEZEL NODIG VOOR MELKROBOT Agrariër Rijk Lekkerkerker heeft nu nog geen last van te traag internet - maar omdat hij in zijn agrarisch bedrijf met een melkrobot werkt heeft hij advies ingewonnen. ,,Voor ons is het van het grootste belang. De huidige KPN leidingen zijn verouderd en worden op een gegeven moment storingsgevoelig. Uitval van het internet zou bij ons direct problemen geven, omdat onze koeien zenders om hebben waarmee ze hun voedselinname en melkproductie wordt bijgehouden. Dat was onze grootste drijfveer, om vooruit de toekomst in te kunnen.”

BESTUURDERS ZIJN BLIJ Naast de ambassadeurs, hebben ook de wethouders zich flink ingezet om glasvezel naar het gebied te krijgen. Wethouder Hans Marchal uit Wijk bij Duurstede: ,,Een geweldig resultaat dat de leefbaarheid van het buitengebied een enorme impuls gaat geven; daarvan ben ik overtuigd. Het is heel spannend geweest of we de 50% zouden halen, maar ik ben erg blij dat het is gelukt." 

AANNEMER AAN DE SLAG Nu de 50 procent is gehaald krijgt een aannemer de opdracht. Die heeft zo’n drie maanden nodig om de klus voor te bereiden. Daar komt nog het nodige bij kijken.

EERST ALLE ADRESSEN SCHOUWEN Woordvoerder van Glasvezel Buitenaf Marieke Seinen: ,,Nu de huizen bekend zijn waar het glasvezel moet worden aangelegd, kan de aannemer zijn technisch ontwerp gaan maken, vergunningen aanvragen en materiaal bestellen. Ook maakt hij een schouw langs de 1710 adressen die zich hebben aangemeld, om te kijken waar de aansluiting de woning in kan.”

Welk gebied het eerst aan de beurt komt voor het snelle glasvezel, is niet bekend. Het uitgangspunt is dat begin 2019 de eerste woningen worden aangesloten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie