Tafeltje Dekje stopt na 45 jaar met maaltijden bezorgen in Bunnik.
Tafeltje Dekje stopt na 45 jaar met maaltijden bezorgen in Bunnik. Lia van der Heijden

Afscheid Tafeltje Dekje

29 mei 2018 om 12:32 lokaal

BUNNIK Tafeltje Dekje stopt na bijna 45 jaar met het bezorgen van maaltijden in de gemeente Bunnik.

Lia van der Heijden

Met een bewogen toespraak nam Edith van der Velden, 35 jaar lang voorzitter van Tafeltje Dekje, afscheid van een grote groep vrijwilligers. Velen waren jarenlang trouw verbonden aan de organisatie. Naast chauffeurs, bezorgers en bestuursleden van Tafeltje Dekje was er ook een afvaardiging van het keukenpersoneel van Bunninchem aanwezig; zonder hen zou Tafeltje Dekje niet hebben kunnen bestaan.

Pannetje eten Tafeltje Dekje is in 1974 opgericht, in samenwerking met Bunninchem. De vrijwilligers, destijds zeven in getal, haalden een pannetje eten op in de keuken van Bunninchem en brachten dat naar de zeven personen die zich aangemeld hadden. Langzamerhand werd de organisatie professioneler en werd Tafeltje Dekje bekend door het gebruik van de tempex dozen die de maaltijden warm hielden. In de loop der jaren groeide de stichting uit tot 40 chauffeurs en 80 gebruikers. Secretaris Hendrine Nieman vertelt dat de waarde van Tafeltje Dekje vaak wordt onderschat. ,,Kwetsbare ouderen moeten langer thuis wonen en de maaltijdbezorgers bouwen vaak een goede band op met de mensen. Wanneer er niet open wordt gedaan, trekken de vrijwilligers aan de bel en ondernemen ze actie. Van alle deelnemers is er een familielid geregistreerd, waarmee in geval van nood contact opgenomen kan worden."

Persoonlijke aandacht Vrijwilliger Han: ,,Tafeltje Dekje is meer dan alleen een maaltijd bezorgen, soms is het 't enige contact dat mensen op een dag hebben." Ik hielp wel eens bij het aantrekken van steunkousen en maakte ook mee dat iemand gevallen was achter de voordeur."

Sluiting keuken De sluiting van de keuken van zorgcentrum Bunninchem heeft niet alleen gevolgen voor de bewoners, maar ook voor het keukenpersoneel, en heeft geleid tot het besluit van het bestuur van Tafeltje Dekje om per 1 juli te gaan stoppen met de maaltijdbezorging. Voorzitter Edith van der Velden vertelt dat zij gezocht heeft naar andere mogelijkheden en dat het besluit om te gaan stoppen niet lichtvaardig is genomen. Aangezien er geen concrete oplossingen kwamen vanuit Bunninchem en er geen mogelijkheden waren voor een doorstart, heeft het bestuur van Tafeltje Dekje moeten besluiten te stoppen. Dit besluit is zwaar: sommige vrijwilligers bezorgen al meer dan twintig jaar maaltijden. Jorrit Eijbersen, als voormalig wethouder aanwezig bij het afscheidsdiner, vertelde: ,,Ik heb me altijd verbonden gevoeld met Tafeltje Dekje en zie een organisatie van vrijwilligers met grote kwaliteiten. Ik vind het verschrikkelijk jammer dat zij gaan stoppen. Tegelijkertijd respecteer ik het besluit van het management van Quarijn. Het bestuur van Tafeltje Dekje heeft de huidige gebruikers geadviseerd om gebruik te gaan maken van een familiebedrijf uit Zeist voor hun maaltijd. Hierin hebben zij veel vertrouwen. Uiteraard zijn mensen vrij in hun keuze, maar op deze manier kunnen wij onze zorg overdragen, vindt het bestuur. Met een heerlijke maaltijd, prachtige bloemen en attenties werden alle vrijwilligers, bestuur en keukenpersoneel in het zonnetje gezet en hartelijk bedankt voor hun jarenlange inzet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie