Bram naast minister Stef Blok
Bram naast minister Stef Blok Zeilmaker

Leerling Anne Frankschool in Bunnik organiseerde klimaatactie

29 augustus 2021 om 20:37 Overig

BUNNIK/DEN HAAG Bram Zeilmaker is 9 jaar, woont in De Bilt en zit op de Anne Frankschool in Bunnik. Hij maakt zich grote zorgen over het klimaatprobleem en organiseerde daarom een klimaatactie op het Binnenhof in Den Haag. Ook Ivo, Sam, Ynthe en Sep, allemaal leerlingen van de Anne Frankschool uit Bunnik, waren aanwezig. Net als het Jeugdjournaal. 

Overstromingen, bosbranden, met uitsterven bedreigde diersoorten. De negenjarige Bram ligt wakker van de gevolgen van klimaatverandering en zette daarom een actie op touw. ,,Waarom luistert het kabinet naar grote bedrijven en niet naar ons?” Samen met andere jonge klimaatwakers wachtte hij afgelopen vrijdag de ministers op tijdens de wekelijkse ministerraad. Bram sprak er met vijf ministers: Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra, Carola Schouten, Wouter Koolmees en Stef Blok. En ’s avonds was de actie van Bram en zijn vrienden te zien op het Jeugdjournaal. 


IPCC Onlangs verscheen het klimaatrapport van IPCC. De belangrijkste conclusie is dat klimaatveranderingonomkeerbaar is. Maar, zo concludeert het rapport, het is niet te laat om drastische maatregelen te nemen. Die oproep heeft Bram letterlijk op zich genomen. ,,Ik kan niet stilzitten en blijven afwachten”, aldus de jonge actievoerder. Hij probeert daarom leeftijdsgenoten aan te wakkeren om ook actie te ondernemen. ,,In groep 5 heb ik een spreekbeurt gehouden over de dieren die uitsterven door klimaatverandering. Op school praten we ook vaak over wat er gebeurt in de wereld.”

Nu de formatie voor een nieuw kabinet op een laag pitje staat, is Bram bang dat het klimaatakkoord van 2050 uit het oog verloren wordt. Volgens hem gaat het allemaal veel te traag. ,,Ik wil de ministers wakker schudden. Het is nog niet te laat. We kunnen het nog omkeren,” zegt de negenjarige hoopvol. Maar het moet ook niet te lang duren, vindt hij. ,,Als we zo doorgaan, dan kan het over een paar jaar niet meer: LATER IS TE LAAT!”


De kinderen in gesprek met Siegrid Kaag - Zeilmaker

Om de politici te alarmeren, heeft Bram geprotesteerd. En dat deed hij niet alleen. De jonge klimaatwakers zetten een groot verkeersbord in het politieke centrum neer. Op het bord staat dat je twee kanten op kan. Daarmee lieten ze het verschil zien tussen wel of geen maatregelen nemen. 

ZELF DOEN Bram doet zelf ook veel dingen om het verschil te kunnen maken. ,,Ik ben vegetariër. Als je vlees eet, komt er veel CO2 vrij dat zorgt voor opwarming van de aarde. Ook eet ik geen koekjes of snoep met palmolie erin. Er moeten veel bossen voor worden gekapt en daardoor verdwijnt het leefgebied van dieren zoals tijgers en oeranoetangs.” 

Het liefst zou Bram niet willen staken en gewoon met zijn vrienden spelen. ,,Maar als politici niet snel genoeg in actie komen, dan vind ik dat ik zelf iets moet doen. De ministers waar ik mee gepraat heb, zeiden allemaal dat ze meer tegen klimaatverandering willen doen. Ik hoop echt dat ze dat gaan waarmaken!”


De kinderen maken deel uit van de Klimaatwakers. - Zeilmaker

De kinderen in gesprek met minister Carola Schouten
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie