Zeister duurzaamheidswethouder Wouter Catsburg
Zeister duurzaamheidswethouder Wouter Catsburg Willem Jan Ritman

Zeister wethouder Catsburg over windmolens A12 spoorzone: ,,Het is een open verkenning”

13 juli 2021 om 15:15 Politiek

ZEIST ,,De verkenning die we uitvoeren in de A12/spoorzone maakt de tongen los, en dat is heel begrijpelijk. Ik wil hierover graag het goede gesprek voeren met alle betrokkenen. We hebben het hier over een mooi en agrarisch gebied, daar moet je zorgvuldig mee omgaan. Tegelijk hebben we te maken met de noodzaak om klimaatopwarming tegen te gaan.” Aan het woord is Wouter Catsburg, wethouder bij de gemeente Zeist voor onder meer duurzaamheid en energie. Catsburg vertelt hoe hij aankijkt tegen de verkenning in de A12/spoorzone.

,,De gemeenteraad van Zeist ziet de A12/spoorzone als een kansrijk gebied voor zonnevelden of windmolens. We zijn daarover in gesprek met inwoners, grondeigenaren en andere belanghebbenden. Mogelijk leidt dat gesprek tot het inzicht dat zonnevelden of windmolens, of beide, op een verantwoorde manier kunnen worden ingepast in het gebied. Maar misschien wordt juist wel duidelijk dat bijvoorbeeld windmolens niet goed zijn in te passen. De uitkomst staat dus niet van tevoren vast, het is een open verkenning. Dat heeft de gemeenteraad ook expliciet als uitgangspunt uitgesproken.

VOORWAARDEN ,,In de verkenning wegen we alle belangen en waarden af: gezondheid, natuur en biodiversiteit, leefbaarheid, landbouw, cultuurhistorie, om er een aantal te noemen. Ook aspecten als veiligheid, de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk en de vraag of er een rendabel plan kan worden gemaakt, spelen mee. Belangrijk is ook: de gemeente heeft geen grond. De gemeente kan zonnevelden of windmolens toestaan onder duidelijke voorwaarden, maar de gemeente is niet de partij die het initiatief neemt voor een concreet plan. Dat kunnen grondeigenaren doen.

OOK BELANGEN BUNNIK EN ODIJK ,,De belangen van de bewoners in en om het gebied en de belangen van de grondeigenaren en grondgebruikers in het gebied, gaan we goed in beeld brengen. Dat geldt ook voor het belang van de inwoners van Bunnik, Odijk en Driebergen. Dat laatste belang gaat spelen als we in de loop van de verkenning tot het beeld komen dat windmolens een reële optie zouden kunnen zijn. In dat geval gaan we inwoners van Bunnik, Odijk en Driebergen betrekken. De vorm waarin we dat gaan doen, werken we tegen die tijd uit.

Er speelt nóg een belang: het belang van de samenleving om klimaatopwarming tegen te gaan, met al haar ernstige gevolgen voor mens en natuur. We verlagen de CO2-uitstoot door over te gaan op duurzame energie. Internationaal is afgesproken dat we in 2030 de uitstoot van CO2 al stevig moeten hebben verminderd, om de klimaatopwarming te beperken tot 1,5 tot 2 graden. Daar zullen we allemaal aan moeten bijdragen. Ook de gemeenteraad van Zeist heeft de ambitie uitgesproken om uiterlijk in 2050 energieneutraal te zijn. We doen dat niet alleen voor onszelf, maar ook voor komende generaties. Dat is een serieuze verantwoordelijkheid.

Ik merk dat veel mensen beseffen dat we de stap naar duurzame energie moeten maken, en dat is fijn. Maar de manier waaróp, daarover verschillen de meningen. Dat is begrijpelijk, logisch zelfs. En het is waardevol om daarover het gesprek met elkaar te blijven voeren. 

TOT 2030 ZON EN WIND ,,Voor de periode tot 2030 is de opdracht van het Rijk om aan te geven wat onze bijdrage kan zijn, uitgaande van bewezen en haalbare technieken. En voor nu is dat: zonne- en windenergie. Daarom onderzoeken we nu wat er qua zonne- en windenergie op het grondgebied van Zeist mogelijk is, onder meer in de A12/spoorzone. Andere locaties die we verkennen zijn zonnepanelen op het geluidsscherm over de A28 bij Vollenhove, en het gebied Kamp van Zeist. . 

Natuurlijk werken we naast meer duurzame opwek, vooral ook aan energiebesparing. Want wat je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Ook stimuleren we zon op dak, als meest gewenste vorm van duurzame energieopwek. Zeist kent nu ruim 50.000 zonnepanelen, in 2030 willen we dat dit er meer dan 330.000 zijn, maar het is ook duidelijk dat met alleen panelen op dak we onvoldoende energie opwekken om onze doelen te halen.

WORDT LASTIGE AFWEGING ,,Ik wandel geregeld door het gebied tussen Zeist en Bunnik, als ik fruit haal bij de boer of het Klompenpad loop. Ik ken het goed, het is er prachtig. En om meerdere redenen moeten we zorgvuldig omgaan met dat gebied. Dat geldt dus ook voor gebied tussen de A12 en het spoor waar we zoeken naar mogelijkheden voor duurzame opwek. Het wordt een lastige afweging, makkelijke oplossingen zijn er helaas niet. Maar we komen eruit als we vanuit vertrouwen het open gesprek voeren.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie