De koeien komen kijken
De koeien komen kijken MZ

Eindelijk weer naar de boerderij

7 juli 2021 om 13:06 Lokaal Deel je nieuws

30 juni was een bijzondere dag voor Hans Oostveen van Boerderij Het Veldhoen in Haarzuilens en basisschool groep 3 van De Zeven Gaven school in Utrecht. Ze ontmoetten elkaar op de boerderij voor een boerderijles van Boerderij in de kijker. Een les en uitje in één dat sinds de uitbraak van de corona-epidemie niet meer mogelijk was. Voor de groep was dit het eerste uitje van het schooljaar dat nu alweer bijna is afgelopen.

Boerderij in de kijker

Boerderij in de kijker is een vereniging van educatieboeren die de boerderijeducatie in de provincie Utrecht verzorgt voor de basisscholen. Hun doel is om ieder kind in de provincie tenminste één keer een boerderij te laten bezoeken om zo te ervaren waar hun voedsel vandaan komt. Ze vieren dit jaar hun 15-jarig bestaan! Hans Oostveen is al sinds de oprichting lid en ontving al vele groepen op zijn melkveebedrijf. De dagen voorafgaand aan dit bezoek heeft hij de koeien uit de wei iedere dag al even naar het hek geroepen om ze zo weer hieraan te laten wennen. En dat werkte, want zelfs toen er 21 enthousiaste zes- en zevenjarigen bij het hek stonden, kwamen ze nieuwsgierig aanlopen en namen de brutaalste koeien zelfs wat van de brokken die de kinderen ze aanboden.

Al 15 jaar educatieboer

Hans Oostveen geniet zichtbaar van het enthousiasme en heeft ook geen moeite om de kinderen streng maar vrolijk tot de orde te roepen als ze de afspraken even vergeten of allemaal door elkaar heen roepen. Geduldig beantwoordt hij alle vragen en vertelt tussendoor honderduit uit over het herkauwen van de koeien, hoeveel ze eten, wat ze eten en hoe het melken gaat. Hij laat de kinderen rode bessen proeven uit moestuin en vertelt wat er nog meer in groeit. Hij wijst naar de zwaluwen die de stal in en uit vliegen en telt met de kinderen hun nesten onder het dak.

Enthousiasme

Op de vraag waarom hij dit doet: schoolgroepen ontvangen op zijn bedrijf en al vijftien jaar vertellen over wat hij doet, vertelt hij met een grote lach dag hij het nog steeds prachtig vindt. Het enthousiasme van de kinderen, hun vragen en het kunnen vertellen over het leven op de boerderij. “Geen een bedrijf is hetzelfde, iedere boer(in) doet het op zijn/haar eigen manier en dat is ook precies de rode draad door de lessen heen. Iedere schoolgroep is ook anders, iedere dag is anders, sommige vragen zijn hetzelfde, maar ik kijk gewoon om me heen en altijd zie ik weer iets wat ik dan kan vertellen. En als ze me dan na afloop bedanken en vertellen wat ze allemaal hebben geleerd of wat ze het leukste vonden dan vind ik dat toch wel heel mooi!”

Met school naar boerderij in provincie Utrecht

Het aanmelden voor een boerderijles met school voor komend schooljaar kan via de website van Boerderij in de kijker of via het lesaanbod van de lokale NMEcentra. Dus lees je dit als ouder of leerkracht, kijk dan vooral eens wat de mogelijkheden bij jou in de buurt zijn. https://www.boerderijindekijker.nl/boerderijlessen/aanmelden/

Boerderij in de kijker heeft momenteel 46 enthousiaste leden die door de hele provincie Utrecht verspreid zijn zodat er altijd een bedrijf bij de school in de buurt is om te bezoeken voor éen van de lessen uit het aanbod dat is afgestemd op de leeftijd en het belevingsniveau van de basisschoolgroepen.

Boerderij in de kijker is voortdurend in ontwikkeling om zo het netwerk van de educatieboeren te vergroten, de lessen en het materiaal actueel te houden en het aanbod ook voor het voortgezet onderwijs verder uit te breiden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie