Bewoners van de Nassaustraat in Bunnik lieten de projectleider zien wat zij graag willen bij de herinrichting van de wijk.
Bewoners van de Nassaustraat in Bunnik lieten de projectleider zien wat zij graag willen bij de herinrichting van de wijk. Marianne Speckmann

Oranjebuurt zet de puntjes op de i voor herinrichting

6 juli 2021 om 13:49 Overig

BUNNIK Vorige week woensdag kwam de projectleider van de gemeente naar de Prins Hendrikstraat en de Nassaustraat in Bunnik, op verzoek van de inwoners. Zij hadden bezwaren tegen delen van het schetsontwerp dat de gemeente bij de inwoners voorlegde, in verband met de herinrichting van de wijk.  

door Agnes Corbeij

Al lange tijd wordt gewerkt aan een plan voor herinrichting van de hele Oranjebuurt, net als dat eerder gebeurde in de Engboogerd. De wijk is zestig jaar oud en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd, aldus de gemeente. Aandacht gaat onder meer uit naar waterberging en voldoende groen om hittestress tegen te gaan. 

Er werden twee digitale bewonersavonden georganiseerd en nieuwsbrieven verstuurd. De gemeente richtte een speciale participatie website op en er werd een klankbordgroep opgericht. Twee week geleden viel het schetsontwerp bij de inwoners op de mat. Voor veel inwoners worden de plannen nu pas echt concreet.  

KLANKBORDGROEP Dat geldt in ieder geval voor de inwoners van de Prins Hendrikstraat en de Nassaustraat. Marianne Speckmann en Maarten Dorst, beide lid van de klankbordgroep nodigden de gemeente uit om samen met de bewoners en kinderen van de straten het plan in te tekenen met stoepkrijt. Marianne: ,,Al maanden krijgen we informatie en steeds dacht ik: Dat wordt mooi, fijn dat de wijk aangepakt wordt. Pas nu de details ingetekend staan, zie ik wat er precies verandert. En ik ben niet overal blij mee.”

Marianne merkte hetzelfde bij buurtgenoten. ,,Ik zit in de klankbordgroep en vanuit die rol is het de bedoeling je buurtgenoten samen te brengen, te informeren en te mobiliseren als dat nodig is. Dat hebben wij gedaan. Het was heel fijn dat er oor voor onze bezwaren was vanuit de gemeente.”


Bewoners informeren de projectleider van de gemeente over hun zorgen en wensen. - Marianne Speckmann

Een van de bezwaren was het verkleinen van het pleintje in het midden. ,,Op de hoek van de Hendrikstraat en de Nassaustraat kom weinig verkeer, omdat het in een uithoek van de wijk ligt waar je alleen komt als je er woont. Al jaren fungeert het pleintje in het midden van de straat als speelplek voor de kinderen. Dat zou door het inplannen van groenstroken en het doortrekken van parkeerplaatsen onmogelijk klein worden.”

Nu kunnen we als wijk nog iets aanpassen in het schetsontwerp. Dat is na de zomer een stuk lastiger

Ook Elleke Berkvens zag een paar punten waar ze niet meteen blij van werd. ,,Nu ik de plaatjes zie, merk ik pas wat de impact is van het verlagen van stoepen. Sommige stoepen veranderen in een loopstrook, waar auto’s en fietsers ook gebruik van mogen maken. Wat gevaarlijk situaties kan opleveren. Ook verdwijnen goede bomen en nieuwe bomen worden gepland op plekken waar pal daarnaast in de tuin al een grote boom staat.” 

OPLAADPUNTEN Een vierde bezwaar gaat over oplaadpunten voor elektrische auto’s. ,,Het ontbreekt in de plannen aan een visie ten aanzien van elektrische oplaadpunten. Op dit moment is het zo dat een oplaadpunt door een bewoner moet worden aangevraagd. Vervolgens vind een inspraakronde plaats en kan het wel een jaar duren voordat er overeenstemming is bereikt over de plek waar het oplaadpunt moet komen.” 

Dit kan anders, aldus Marianne: ,,Onze wens is dat de gemeente een toekomstvisie heeft over het aantal benodigde oplaadpunten in de komende 20 jaar voor de Oranjebuurt. Dan kan nu al in het plan de plekken voor die punten worden bepaald, zodat in de ondergrond alles al aangelegd kan worden wanneer er een aanvraag is, zodat een inspraakronde niet meer nodig is.” 

WIJZIGINGEN Al deze vragen werden vorige week gesteld. Speckmann en Berkvens hebben er vertrouwen in dat de gemeente hun opmerkingen ter harte neemt. ,,De projectleider heeft alles opgeschreven en zei alles mee te nemen, als dat mogelijk was.” Speckmann wil graag de rest van de wijk wakker schudden. ,,Nu kunnen we als wijk nog iets aanpassen in het schetsontwerp. Dat is na de zomer een stuk lastiger.”

In september wordt het voorlopig ontwerp gepresenteerd. Daarna is nog ruimte voor een paar laatste wijzigingen. Volgens de planning van de gemeente wordt het plan eind 2021 vastgesteld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie