Rob en Henny Verboog hopen op tips over de inbreker
Rob en Henny Verboog hopen op tips over de inbreker Agnes Corbeij

Inbraak bij een 89-jarige vrouw in Odijk: ‘Ik zie steeds die man in mijn slaapkamer’

2 juli 2021 om 16:00 Inbraak

ODIJK De 89-jarige mevrouw Verboog uit Odijk werd woensdagochtend rond 6.30 uur wakker van een inbreker die door haar slaapkamer kroop. Hij haalde haar huis overhoop en nam haar tas mee. Verboog voelt zich niet meer veilig in haar eigen huis. Haar zoon Rob is boos en zoekt getuigen. 

door Agnes Corbeij

Verboog woont op de Wethouder Hollaan, achter ‘t Wapen van Odijk. Vroeg in de ochtend werd het keukenraam aan de voorkant van het huis met grof geweld geforceerd. De zoon van de vrouw, Rob Verboog: ,,Mijn moeder is doof, dus heeft daar doorheen geslapen, maar aan de sporen is te zien dat er meerdere koevoets gebruikt zijn. Volgens de politie moet het veel lawaai gemaakt hebben.” Of het gaat om één of meerdere inbrekers is niet bekend. 

Twee keer per dag komt er thuiszorg, dus toen Verboog iets hoorde in haar slaapkamer, dacht ze dat het iemand van de thuiszorg was. ,,Ik zag iemand door de kamer kruipen en zei nog: ‘Wat zijn jullie vroeg’. Achteraf is het vreemd dat ik geen antwoord kreeg. Normaal vragen ze heel vrolijk hoe ik geslapen heb.” Waarschijnlijk had de inbreker (of meerdere inbrekers) toen het hele huis al doorzocht. 

Rond 7.00 uur kwam mevrouw Verboog in de woonkamer en zag ze wat er aan de hand is. Rob Verboog: ,,Veel lades waren opengetrokken en op de tafel en op de grond gelegd. Ze hebben ook boven en zelfs in de slaapkamer, terwijl mijn moeder daar lag te slapen, alles doorgespit. Tot het nachtkastje aan toe.” Mevrouw Verboog belde meteen haar zoon Rob, die in Werkhoven woont. Rob kwam meteen naar Odijk en belde de politie. Die was ook snel ter plaatse.

Ze hebben ook boven en zelfs in de slaapkamer, terwijl mijn moeder daar lag te slapen, alles doorgespit.

Bang was Verboog nog niet op dat moment. ,,Ik was vooral perplex. Ik begreep het niet. Als er iemand aan de deur was gekomen en had gezegd dat hij geen geld had voor eten, had ik hem zo honderd euro gegeven.”  

Want dat was de buit. Rob: ,,We hebben ons hier wel op voorbereid. We zorgen er altijd voor dat er bij mijn moeder een beetje geld voor het grijpen ligt, dat ze niet erg hoeven te zoeken of mijn moeder wakker moeten maken om haar te vragen waar het geld ligt. De portemonnee met geld lag op tafel en haar handtas hing over de stoel. Die hebben ze beiden meegenomen. Meer heeft ze niet in huis.”      

Ook heeft Rob eerder nagedacht over de beveiliging van de woning. ,,We hadden verwacht dat als er ingebroken zou worden, dit langs de achterkant van het huis zou gebeuren, waar weinig mensen langslopen. Daarom hadden we die kant extra beveiligd. Daarom zijn ze nu via de voorkant gegaan, vol in het zicht.”

Iemand in de straat heeft een camera, waarop volgens hen te zien is dat er op het moment van de inbraak best wat mensen langsliepen. Ook is bekend dat de inbreker richting De Meent is gelopen. Rob: ,,Op die route hebben we de inhoud van haar tas grotendeels teruggevonden, waaronder haar identiteitsbewijs en oude foto’s.”

Om getuigen te vinden, zette Rob woensdag tijdens de markt een groot bord op De Meent, voor de Primera, om aandacht te vragen voor deze gebeurtenissen en iedereen die iets had gemerkt te vragen contact op te nemen. Later zette hij dit bord en een spandoek met dezelfde oproep in de voortuin van zijn moeder. Tips doorgeven aan Rob kan nog steeds via: 06-30159933. Mevrouw Verboog: ,,We hebben al veel reacties gehad, maar nog geen tips. Vooral heel veel medeleven. Daar koop je niks voor, maar is wel heel fijn.”


Het bord dat Rob op De Meent zette woensdag - Agnes Corbeij

Mevrouw Verboog is er nog behoorlijk van ondersteboven. ,,Woensdagavond wilde ik eerst niet naar bed gaan. Ik heb tot half één in de woonkamer gezeten, uit angst dat hij terug zou komen.” De beelden van de overhoop gehaalde kasten en lades heeft ze snel opzij kunnen zetten. ,,Dat doet me niet zoveel, dat is materie. Maar het zit van binnen, hij heeft me gekwetst. Ik zie nog steeds dat beeld voor me, van die man op de grond in mijn slaapkamer. Ik voel me niet meer veilig in mijn eigen huis.” 

Ik heb tot half één in de woonkamer gezeten, uit angst dat hij terug zou komen

Rob Verboog denkt dat de inbreker(s) heel uitgekookt is/zijn. ,,We hadden kort geleden wat aanpassingen gedaan in het huis, omdat mijn moeder slecht ter been is. Dat is achteraf een uitnodiging geweest aan de inbreker. Ook was een van de buren, die veel voor haar doen, precies nu niet thuis.” Vrijdag kwam de aannemer, om de beveiliging van de woning nog beter aan te pakken. Rob: ,,Maar zelfs dan ben je nooit helemaal zeker. Als ze binnen willen komen, lukt dat ze toch wel.”

Tips over de inbraak kunnen ook gemeld worden bij de politie, via 0900-8844. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie