Een impressie van de nieuwe snelfietsroute door het centrum van Bunnik.
Een impressie van de nieuwe snelfietsroute door het centrum van Bunnik. Gemeente Bunnik

Inwoners van Bunnik niet blij met plannen voor snelfietsroute

24 juni 2021 om 11:00 Verkeer en vervoer

ODIJK Verschillende wijkverenigingen uit Bunnik zijn tegen de plannen om een snelfietsroute aan te leggen over de Parallelweg door het dorp, van Odijk tot aan de Van Zijldreef in Bunnik. Donderdagavond spreekt de gemeenteraad hierover tijdens het Open Huis, de wijkverenigingen zullen de raadsleden vertellen dat ze er niet blij mee zijn. 

door Agnes Corbeij

De provincie is al een aantal jaar in verschillende regio’s bezig snelfietsroutes aan te leggen, met als doel het autoverkeer te verminderen. De snelfietsroute over het Eikenpad is daar ook onderdeel van. Nu gaat het om de route tussen Veenendaal en Utrecht, waar sinds twee jaar over gesproken wordt tussen provincie en de aanliggende gemeenten. In maart was een online informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden. 

ROUTES Verschillende routes zijn bekeken en nu ligt een route voor waarin de ‘fietssnelweg’ vanuit Zeist naar Odijk komt, over de Singel gaat en dan over de Parallelweg van de N229. Die gaat onder het viaduct van de A12 door en komt dan Bunnik binnen. Daar wringt de schoen, zo blijkt nu. 

De route loopt vanaf daar door woonstraten, door de wijken Oranjebuurt, Centrum en de Kromme Rijnwijk. waar veel knelpunten liggen en ook bedrijven waar sprake is van laden en lossen. De wijkverenigingen menen dat de situatie nu al onoverzichtelijk is en dat er eerst een totale visie moet komen voor de ‘Traverse’, zoals de weg in het centrum van Bunnik ook wel genoemd wordt.   

DRUK EN HAAST Ciska Pittie is een van de bestuursleden van de Oranjebuurt en zal vanavond inspreken. ,,Wij vragen ons af waarom er zoveel haast is en druk wordt uitgeoefend op de inwoners van Bunnik om akkoord te gaan met een snelfietsroute waarvan de gevolgen voor de leefbaarheid in ons dorp nog niet goed zijn onderzocht en gewogen.”


Eerder werd ook een route door het buitengebied van Zeist en Bunnik overwogen, maar deze viel af. - Gemeente Bunnik

Ook de op handen zijnde herinrichting van de Oranjebuurt speelt mee. Daarin wordt ook nagedacht over een verbetering van de inrichting van de Parallelweg, die nu gevaarlijk is, aldus de wijkvereniging. Zij zien liever eerst een duidelijke visie, in plaats van het schijnbaar overhaast aanleggen van een snelfietsstraat. 

GEVAARLIJK Op de Parallelweg rijden nu veel soorten verschillend verkeer, met verschillende snelheden. Forenzen, speedpedelecs en scooters, maar ook vuilniswagens, driewielers en bakfietsen. Daarnaast wordt er ook geparkeerd, kruist vrachtverkeer bij Koelhuis De Jong en komen in de weekenden veel wielrenners voorbij. Pittie: ,,Dit levert veel gevaarlijke situaties op. Het aantal zal alleen maar toenemen als er een ‘rode loper’ voor snelfietsers wordt uitgerold.”

ANDERE ROUTES Ook binnen Bunnik werden verschillende varianten bekeken. Een andere variant was die over het Van Dampad, langs Vrumona langs. Deze viel af omdat op dat tracé op twee plekken stoplichten nodig zouden zijn, wegens de hoge auto-intensiteit, ter hoogte van de Schoudermantel en Kosterijland. Ook zou deze route geen of nauwelijks voordelen bieden voor lokaal fietsverkeer en is de grond in eigendom van ProRail, die deze op termijn nodig heeft voor de verdubbeling van de spoorlijn. 

Een derde tracé dat is overwogen loopt langs de Parallelweg langs de A12. Ook deze variant zal twee stoplichten nodig hebben. Toch blijkt uit de documentatie van de gemeente niet waarom deze variant is afgevallen. Waarschijnlijk zal wethouder Dekker dat vanavond toelichten. 

LUISTER MEE Vanuit de aanliggende wijken De Kromme Rijnwijk en de Engboogerd klinken dezelfde kritische geluiden. Het onderwerp komt als eerste aan bod vanavond tijdens het Open Huis, van 19.30 tot 20.30 uur. De vergadering is online voor iedereen te beluisteren via de website van de gemeente Bunnik.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie