Lotte, Jakay en Wim zijn vrijwilliger bij Scouting Katimavik.
Lotte, Jakay en Wim zijn vrijwilliger bij Scouting Katimavik. Eigen foto

Katimavik betekent Huis van vrienden

15 juni 2021 om 11:45 Maatschappelijk

ODIJK Lotte, Jakay en Wim zijn vrijwilliger bij Scouting Katimavik. Elk weekend komen zo’n 60 jeugdleden in verschillende leeftijdsgroepen naar de blokhut in Odijk. Vanuit de doorlopende leerlijn van Scouting Nederland worden de leden in een veilige omgeving uitgedaagd om hun grenzen te verleggen.

Jakay Hollander (24) leert ‘zijn’ welpen (7-11 jaar) knopen waarna ze een vlot kunnen bouwen en ermee de Kromme Rijn op gaan, net zoals hij zelf deed toen hij jeugdlid was. Scouts (11-15jaar) leren samenwerken van Lotte Slenders (28). Samen een tent opzetten. Samen koken. Samen puzzels oplossen om de juiste weg in het bos te vinden. ,,Dan blijkt het zomaar best handig te zijn dat de ene scout beter is in woordzoekers en de ander in rebussen. Het is zo leuk om te zien hoe de kids gaandeweg elkaar leren waarderen en dingen doen die ze uit zichzelf niet zo snel zouden doen”, vertelt Lotte.

MAATSCHAPPELIJK Ook maatschappelijke onderwerpen komen aan bod. Zo maakten de jongste leden (de bevers, 5-7 jaar) tekeningen voor eenzame mensen in coronatijd. De gezichten van de kinderen variërend van verlegen tot vrij, blij en trots gaven de tekeningen voor de ontvangers extra glans.

In alle groepen leren de leden van huis te zijn door op kamp te gaan. Eén nachtje in de eigen blokhut is voor de jongste kinderen al heel spannend. Voor de ouderen is een hele week ergens kamperen nog niet genoeg.
Vanaf 15 jaar bedenken de leden, ze heten dan explorers, hun programma zelf. Wil je naar het buitenland op kamp? Prima! Hoe ga je er naar toe? Wat ga je er doen? Wie regelt het eten? En, heel belangrijk, hoe betaal je dat? Twee begeleiders herhalen deze vragen net zo lang tot er een gedegen plan ligt. Zo leren de leden dat er soms eerst minder leuk werk te verzetten is, waarna je dat superleuke zomerkamp, waar de begeleiders natuurlijk bij zijn, nooit meer vergeet.

Lotte groeide op in Zuid-Limburg en was daar van haar 8e tot 24e scoutinglid in Voerendaal. Toen ze na haar Biologiestudie onderzoeker werd in de Utrecht, bleek ze de gezelligheid van scouting toch te missen. Samen met een vriend ontdekte ze dat Scouting Katimavik nog wel een paar helpende handen kon gebruiken. Groepsbegeleider Wim Ceelen (65) ontving ze met open armen en gaf alle ruimte om rond te kijken en nader kennis te maken met de groep. Inmiddels vijf jaar later zijn niet alleen de jeugdleden maar ook Lotte vele uitdagingen verder. ,,Leiding zijn daagt ook mezelf uit: Hoe maak je het leuk? Hoe organiseer je een kamp, hoe zet je een ‘hike’ (trektocht) uit? En hoe hou je het behapbaar voor de kids? Je leert jezelf goed kennen. Leiding zijn, is scouting vanuit een andere dimensie beleven. Ik kan goed pionieren en heb het nu leren uitleggen aan anderen. De lol die ik met het leidingteam en de scouts samen heb, maakt me zo blij!”

Jakay, in het dagelijks leven begeleider in de gehandicaptenzorg, herkent dat. ,,Het is leuk om mensen iets te leren en samen plezier te hebben. Het samenzijn is het belangrijkst. Ik heb mijn beste vrienden bij scouting gevonden.” Lotte: ,,Toen ik lid werd van Scouting Katimavik had ik er opeens 20 nieuwe vrienden bij. Ik voelde me zo welkom. Allemaal mensen om avonturen mee te beleven.” Zo ging Lotte in de zomer van 2019 met twee van hen naar het grootste internationale kamp dat Scouting te bieden heeft: de Wereld Jamboree in Amerika.

MEDIATORROL Zoals elke vereniging draait ook Scouting Katimavik niet zonder ‘personeel’ op de achtergrond. De blokhut en het groen eromheen vragen onderhoud, groepsactiviteiten worden georganiseerd en gecommuniceerd en er is de nodige administratie te doen. Wim is zo’n man op de achtergrond. Al ruim 20 jaar is hij afwisselend bestuurslid en groepsbegeleider. Ook was hij een periode hulpleiding bij de welpen en explorerbegeleider. Wim is een verbinder. Als een katalysator brengt hij de steeds opnieuw de vrijwilligers met elkaar in contact met als doel om elkaar en het programma te versterken. Ook begeleidt hij nieuwe vrijwilligers. Ondernemer Wim: ,,Als bestuurder heb je in principe geen macht. Je overtuigt vrijwilligers met andere accenten dan in een bedrijf. Dat heeft me uit gedaagd om te luisteren naar verschillende mensen en een mediatorrol aan te nemen. Het mooie aan scouting is dat het je spelenderwijs voorbereidt op het echte leven. In de maatschappij wordt veel overtuigingskracht gevraagd. Kinderen komen bij scouting van jongs af aan in aanraking met groepsprocessen waarin elkaar helpen, overtuigen en samenwerken belangrijk zijn.”

HUIS VAN VRIENDEN Wim was in zijn jeugd goed 10 jaar lid van een scoutinggroep in Helmond. Dat jeugdlidmaatschap heeft hem voorbereid op zijn werk in het bedrijfsleven. ,,Het heeft me moed gegeven”, vertelt hij. Eenmaal in Odijk genoten zijn kinderen van scouting en dacht hij steeds weer ‘Wat mooi dat we dat hier hebben’. Een oproep voor bestuurders was daarom niet moeilijk te beantwoorden. Wim kijkt enorm uit naar de versoepeling van de Coronamaatregelen. Katimavik betekent Huis van vrienden en zo ervaart hij scouting, net als Jakay en Lotte, dan ook. Met hen verheugt hij zich op het samenzijn, de gesprekken met de leiding en de andere vrijwilligers en het kijken naar de kinderen. ,,Ik geniet enorm van de blije gezichten van enthousiaste jeugdleden in de kring bij vlaggenmasten. Bij de sluiting van de opkomst zie je dat ze zich al verheugen op volgende week.”

Naast de leiding, nu 10 personen, zijn er nog zo’n 20 vrijwilligers actief. Samen worden ze de kaderleden genoemd. Rondom de basis – de opkomsten van de jeugdleden – hebben ze het reuze gezellig, bijvoorbeeld tijdens het groepsweekend, de violenverkoop of een opkomst speciaal voor kaderleden. Iedereen draagt naar vermogen bij aan het ‘werk’ van een uur per maand tot vele uren per week.

NIEUWE VRIJWILLIGERS Scouting is populair. Overal in het land zijn er wachtlijsten voor jeugdleden, ook bij Scouting Katimavik. Om de lijst korter te maken, is de groep op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Ervaring met scouting is geen vereiste. Iedereen die graag plezier maakt met kinderen en jongeren en het fijn vindt zo om een bijdrage te leveren aan een gevarieerd programma dat ze helpt om later in de maatschappij succesvol te zijn, is welkom. Wim, Lotte en Jakay vertellen dat vrijwilliger ofwel kaderlid zijn bij scouting ze uitdaging, vriendschappen en vooral veel lol brengt. Het nieuwe motto van Scouting Nederland is ‘Tijd voor avontuur’. 

Wie mee wil op avontuur om kinderen te laten stralen kan contact opnemen met Wim via groepsbegeleider@katimavik.nl of 06-45606878.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie