Afbeelding
BDU

Gemeente houdt in 2020 6 ton over maar is toch bezorgd

31 mei 2021 om 13:42 Politiek

ODIJK De Jaarrekening voor 2020 is gepubliceerd. Hierin staat dat er 682.800 euro is overgebleven. Op 50.000 euro na wordt dit gestort in de spaarpot van de gemeente - dat heet de algemene reserves. Toch is de stand van de gemeentekas verre van rooskleurig te noemen.

door Kuun Jenniskens

De voordelen hebben onder andere te maken met corona. Hierdoor zijn bepaalde activiteiten niet door gegaan in 2020. Financieel wethouder Paul Heijmerink legde tijdens het Open Huis uit dat deze tonnen eigenlijk niet echt overgehouden zijn. Vorig jaar is de begroting bijgesteld met een extra bedrag van 1,6 miljoen, geld waarvan de gemeente dacht dit nodig te hebben. Uiteindelijk zijn niet al deze euro’s gespendeerd, en zodoende is er geld over gebleven.

ZORGEN OVER LEEGTREKKEN SPAARPOT De stand van de algemene reserve aan het begin van 2021 was 6.570.861 euro. Uit deze spaarpot is in de eerste maanden van 2021 met raadsbesluiten weer geld uitgehaald. De maakt dat de laatste stand van zaken 5.606.846 euro is. Tijdens het Open Huis over de Jaarrekening zei de gemeenteraad zich, over dit ‘leegtrekken’ van de gemeentelijke spaarpot, zorgen te maken. Zeker omdat dit al drie jaar achter elkaar gebeurt. De gemeenteraad zal hier tijdens de Kadernota in juni, die voor uitwerkt naar de Begroting voor 2022, verder over spreken. 

HOOP OP BURGJE EN ARBITRAGE Over vijf jaar komen er inkomsten uit de nieuwbouw van Het Burgje en de hoop is dat dit geld op tijd komt. Verder zou de gemeente, mocht de regering de arbitrage van de VNG over Jeugdzorg omarmen, er mogelijk 1,9 miljoen euro bij krijgen. Wethouder Heijmerink: ,,Als we dat bedrag zouden ontvangen, dan zou dat fantastisch zijn - dan zijn we in één klap uit de zorgen.”

Een raadsdebat over de Jaarrekening 2020 volgt op 17 juni.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie