Afbeelding
Simon Steinberger, Pixabay
Ingezonden brief

Rapport ‘Verkenning Integriteitsonderzoek’ ver onder de maat

17 mei 2021 om 14:00 Opinie

In dit rapport krijgt de voormalig wethouder en latere projectontwikkelaar van plan Hoenderik een stevige schrobbering. ‘Moreel onverstandig gedrag’ is een smadelijk oordeel in keurige diplomatieke bewoordingen.

In dit verkennend rapport ontbreken de meest elementaire onderdelen van een bestuurlijke rapportage. De vraagstelling behelst integriteit. Op geen enkele wijze wordt nader omschreven wat de onderzoeker hier onder verstaat en welke beoordelingscriteria zij hanteert. Hier hadden natuurlijk de gedragscodes van de gemeente gebruikt moeten worden. Deze komen in het rapport überhaupt niet ter sprake.

De onderzoeksmethode bestaat kennelijk uit gesprekken met diverse betrokkenen, waaraan een aantal (open) vragen zijn gesteld. Welke die vragen zijn en wie de gesprekspartners zijn blijft onbekend en gespreksverslagen ontbreken. Het opsommen van ‘feitelijkheden rond het project Hoenderik’ omvat slechts een algemene en grove beschrijving dat zaken niet goed zijn gelopen.

De conclusies van het adviesrapport worden wederom niet onderbouwd, missen een toetsingscriterium en zijn daarom betekenisloos.

Dat de burgemeester en na hem de Raad, een dergelijke rapportage accepteert is onbegrijpelijk. Dit geldt ook voor het steeds maar weer als ‘vertrouwelijk’ bestempelen van bestuursinformatie, waaronder dit rapport.

De morele schrobbering in dit advies is een onbedoeld gevolg van mijn inspraak in het Open Huis over Hoenderik. Ik heb daar betoogd dat mijns inziens de geldende gemeentelijke gedragscode is overtreden door zowel de voormalig wethouder als een raadslid van P21. Ik heb daarbij duidelijk onderstreept dat dit heel wel te goeder trouw kan zijn gebeurd. De adviseur van de burgemeester komt echter met een moreel oordeel over de voormalig wethouder.

Dit zelfde oordeel zou dan eveneens moeten gelden voor een groot deel van de Bunnikse politiek. De achtereenvolgende colleges en gemeenteraden hebben immers allen geweten wat er speelde en dit op z’n beloop gelaten. Het bestuur van P21 verdedigde zelfs recent nog op haar website de verstrengeling van politiek en commercie.

Zijn dit allemaal ‘moreel onverstandige’ mensen’? Dat weiger ik te geloven. Het zijn meest zeer betrokken mensen met grote inzet waar de moraliteit heus niet altijd fout is. Waar het mij om gaat is dat mijns inziens democratische regels zijn overtreden. Het wordt tijd dat er in Bunnik discussie gevoerd wordt over deze regels, wat er fout ging en hoe transparantie gewaarborgd kan worden.

Leonard Baart de la Faille

Bunniker, P21-lid en indiener van het wob-verzoek aan de gemeente om het rapport openbaar te maken

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie