Fort bij Rijnauwen
Fort bij Rijnauwen Hans Nap
Ingezonden brief

In een spagaat

18 mei 2021 om 08:00 Opinie

Al meer dan 30 jaar ben ik vrijwillig gids op Fort bij Rijnauwen. In al die jaren heb ik duizenden bezoekers de pracht en schoonheid van dit fort mogen laten zien. Ook de geschiedenis spreekt zeer veel mensen aan. De fusillades tijdens de Tweede Wereldoorlog waarbij meer dan 50 verzetsmensen hier de dood vonden. Bij het verlaten van het fort merk je iedere keer dat men onder de indruk is van wat men gezien en gehoord heeft. 

Het liefst zag ik dat dit zo bleef. Geen verdere verstoring van het natuurleven op het fort. Het fort en de aanwezige natuur kan veel hebben, maar er zijn grenzen. Bij grote evenementen (opera’s, Binnenste Buiten Festival) zie je na afloop dat de natuur weer even tijd nodig heeft zich te herstellen maar dat dit ook telkens weer lukt. Alleen bij strenge naleving van de afspraken die gemaakt worden met de gebruikers van de vaste gebouwen en de zomerkamer die ingericht gaan worden voor vergaderingen kan de natuur blijven bestaan op dit mooie fort. Maar we weten uit ervaring hoe snel mensen hun grenzen toch proberen te verleggen, zowel gebruiker als eigenaar en dan ben ik bang dat wij in no time niet meer over het groenste fort in de Nieuwe Hollandse Waterlinie kunnen spreken. 

Bij dit alles komt natuurlijk ook nog de logistieke problematiek. Men wil zo dicht mogelijk bij de locatie parkeren. Waar gaat dat gebeuren? Nu al zijn de parkeerplaatsen bij het theehuis en bij Oud Amelisweerd op doordeweekse dagen ook al vol. Gaat de schapenwei daarvoor opgeofferd worden? Nu heb je van buiten het fort over de schapenwei heen een mooi zicht op een gedeelte van het fort: de brug, het wachtgebouw, het reduit. Het maakt buitenstaanders nieuwsgierig. Zien we daar straks niets meer van en alleen maar auto’s? 

Ik bevind mezelf in een spagaat, zo voel ik dat: ik wil het fort graag houden zoals het is, mysterieus en alleen te bezoeken met een gids, maar ik begrijp ook de beweegredenen van Staatsbosbeheer. Maar het allerbelangrijkst is: hoe gaat de toekomstige gebruiker om met de voorwaarden die gesteld gaan worden aan een tijdelijk gebruik van één van de gebouwen. Nu komt bij de verhuur van het Kruithuis het al eens voor dat gebruikers de lunchwandeling niet houden op de daarvoor afgesproken plekken maar uitzwermen over het fort, ook over het stille deel dat alleen voor het wild bestemd is. (vos, das, ree, marterachtigen)Toch hoop ik nog vele jaren dit mooie stukje Bunnik aan veel geïnteresseerden te kunnen en mogen laten zien. Ik wacht in spanning af. 

Hans Nap 

Vrijwilliger Fort bij Rijnauwen.

Eerder gaf ook Janneke Schermers, voorzitter van de stichting Herdenkingsmonument Fort bij Rijnauwen, haar mening over de plannen. Ook over de achtergrond van die plannen van Staatsbosbeheer verscheen eerder een uitgebreid artikel. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie