Anne Louis Cammenga toont het certificaat waarop zijn Laird-titel officieel staat vermeld.
Anne Louis Cammenga toont het certificaat waarop zijn Laird-titel officieel staat vermeld. Maarten Bos

ZEISTENAAR EERT VIA SCHOTSE LAIRD-TITEL OVERLEDEN PRINS PHILIP EN BRITSE OORLOGSVETERANEN

11 mei 2021 om 00:41 Sport Deel je nieuws

Wie Anne Louis Cammenga kent weet dat deze Zeistenaar een man vol verrassende kanten is. Naast Frankrijkdeskundige en royaltyspecialist was hij in het verleden ook directeur van het Informatiecentrum Tweede Wereldoorlog (www.iwoii.nl) en bestreed hij fascisme en antisemitisme. En nu is er sinds 28 april 2021 officieel grond op zijn naam gezet en is hij daarmee Laird of Glencoe and Lochaber geworden. Anne Louis legt het uit.

Anne Louis:" Ik wilde iets doen om de Britse veteranen en het Britse koningshuis te eren. Ik heb groot respect voor de militaire verrichtingen van de onlangs overleden Prins Philip, Hertog van Edinburgh en van de Britse oorlogsveteranen in de Tweede Wereldoorlog, waarvan velen zijn gesneuveld ter wille van onze vrijheid en democratie. Toen las ik dat het mogelijk was grondgebied aan te kopen in de Schotse Hooglanden en daarmee Laird te worden. De titel Laird is een eeuwenoude traditionele Schotse decoratieve titel. De titel Laird of Glencoe and Lochaber mag ik nu mijn leven lang voeren en gebruiken op briefpapier en visitekaartjes. Op die manier kan ik goodwill ambassadeur worden van de Britse geschiedenis en tevens een levende reclamezuil zijn van de schitterende natuur in de Schotse Hooglanden".

Anne Louis:" De titel Laird is in Schotland verbonden met grondbezit en is erfelijk. Ik vind dat mijn nieuwe status met zich meebrengt dat ik ook veel te weten kom over mijn officiële bezit. Waarmee ik overigens de grond nooit écht in mijn bezit zal hebben, maar deze mijn leven lang wél op mijn naam wordt vastgezet. Ik heb mij uiteraard verdiept in de geschiedenis en de natuur van Glencoe en Lochaber. Zo weet ik nu dat hier in 1692 door de troepen van Koning-Stadhouder Willem III een bloedbad werd aangericht onder de clan Mc Donald. Ook zijn hier opnamen gemaakt voor de films Highlander en Braveheart".

"Met mijn Lairdship steun ik de schitterende natuur. Ook kan ik, als ik wil, er bomen laten planten. Voor alles wil ik via deze Schotse aankoop symbolisch mijn grote respect en diepgevoelde dankbaarheid betuigen aan de Britse veteranen en de Britse Monarchie. Want toen mijn vader, oud-veteraan Jillert Cammenga in 2009 overleed heb ik schriftelijke condoleances ontvangen van Britse Koningsleden. Een onvergetelijk, schitterende, diep ontroerend, uiterst liefdevol gebaar, dat ik als zoon van een oud-Veteraan, die in een Duits kamp gevangen zat, nooit meer zal vergeten.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie