Afbeelding
Inge Suijker
column

Raadspraat: Vrijheid en democratie

5 mei 2021 om 08:00 Overig

Al wandelend liep ik langs het oorlogsmonument aan de zichtlaan van Kasteel Beverweerd, richting de Langbroekerwetering. Het oorlogsmonument is voor Régis Deleuze, die op die plek in februari 1945 verongelukte. De Franse piloot vloog met de Britse RAF en verloor door motorproblemen het contact met zijn squadron. Hij werd op zijn terugweg beschoten door de Duitse luchtdoelartillerie, kwam in de problemen en stortte neer. Eerst leefde hij nog. De gravin van kasteel Beverweerd kwam aangesneld en hij stierf in haar armen. Op de plek waar de piloot gevonden is, is later het monument geplaatst. Even stond ik stil bij het monument voor de 22-jarige piloot, Régis, die omwille van onze vrijheid daar op die plek het leven liet.

Op 5 mei vieren wij onze bevrijding en het einde van de tweede wereld oorlog in 1945. Op 5 mei staan we ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.

Onze vrijheid is in de grondwet vastgelegd als een recht. We hebben klassieke grondrechten zoals ons kiesrecht, vrijheid van meningsuiting, recht op privacy, godsdienstvrijheid en het discriminatieverbod. Daarnaast hebben economische, sociale en culturele rechten zoals het recht op huisvesting, sociale zekerheid, gezondheidszorg en onderwijs. Deze onderwerpen komen regelmatig voorbij in onze gemeenteraad, denk bijvoorbeeld aan woningbouw, sociaal domein, coronamaatregelen of onze schoolgebouwen.

In de gemeenteraad werken we dit jaar aan een omgevingsvisie. Hoe kunnen we onze omgeving aantrekkelijk houden om te wonen, werken en recreëren? Met de horizon op 2040 kijken we naar een omgevingsvisie voor onze drie dorpen Bunnik, Odijk en Werkhoven. Woningbouw, milieu, natuur, landschap, verkeer, energie, recreatie, leefbaarheid, gezondheid en cultureel erfgoed zijn allemaal onderwerpen die binnen de omgevingsvisie vallen. We kijken per gebied wat er belangrijk is. Deze omgevingsvisie zal de strategische visie zijn voor de fysieke leefomgeving. Er is een denktank met inwoners die hier aan meewerkt. Op 14 juli is de derde en laatste ateliersessie voor de omgevingsvisie “Blik op Bunnik”, deze sessie is voor iedereen toegankelijk.

Het is de bedoeling dat de omgevingsvisie straks de structuurvisie gaat vervangen. Bestemmingsplannen worden vervangen door een omgevingsplan waarin specifieke regels voor de fysieke leefomgeving worden vastgelegd. En er komt straks een digitaal loket voor het aanvragen van vergunningen en raadplegen van de geldende regels. Het aanvragen van een omgevingsvergunning kan dan sneller getoetst worden aan de omgevingsvisie en omgevingswet.

Het oorlogsmonument hoort óók in onze omgeving en is onderdeel van ons cultureel erfgoed. Op een dag als deze help ik mijzelf en u er aan herinneren dat het allemaal over onze omgeving en vrijheid gaat. Het lijkt zo gewoon en dat is maar goed ook. Maar weet dus dat we het samen doen voor het grote goed van onze mooie samenleving, onze vrijheid en democratie. En het blijft belangrijk ons daaraan te blijven herinneren!

Inge Suijker

Raadslid De Liberalen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie