Het Bunnikpad Kooikersplas
Het Bunnikpad Kooikersplas Kees Volkers

Wandeling 3: het Bunnikpad

1 mei 2021 om 11:59 Recreatie

Lengte: 10,0 km

Start: station Houten

Eind: bushalte Bunnik Centrum

Kaart: Met deze gedetailleerde kaart kan er niks mis gaan.

De wandeling

We gaan van station Houten via het Kooikerspark naar het Nieuw Wulvense bos, steken de Marsdijk over en lopen dan door fort Vechten heen naar Rijnauwen. Vanaf daar lopen we langs de Kromme Rijn naar oud Bunnik, waar we de bus terug nemen.

(tekst loopt door onder de foto)


Bunnikpad - Credit

Routebeschrijving

Start: station Houten (Onderdoor). Onderdoor in oostelijke richting uitlopen en Het Rond (plein) oversteken via rode fietsstrook. Bruggetje over, even links en dan meteen weer rechts en pad langs het water blijven volgen (Kooikerseind, gaat over in Kooikerspad). Buigt na ca 400 mtr iets naar links en dan rechts de brug over en pad volgen tot volgende brug. Hierna meteen rechts over onverhard pad doorsteken naar de Kooikersplas.

1. Kooikersplas

Plas is ontstaan door zandwinning voor de bouw van Houten Groeikern (na 1978) en vormt de afsluiting van het Kooikerspark, dat samen met het Imkerspark de centrale groenstructuur vormt van de groeikern. Belangrijk (water)vogelgebied.

(tekst loopt door onder de foto)


Het Bunnikpad - Kees Volkers

Het water volgen; waar pad op het eind naar rechts buigt links aanhouden, pad loopt iets omhoog, dan links doorsteken terug naar Kooikerspad. Hier rechts onder viaduct en daarna links weg met stoepje volgen tot parkeerplaats. Hier links richting het masker lopen, dat de entree tot Nieuw Wulven markeert.

Links om het masker heen lopen over het half verharde (grind)pad. Waar dit pad linksaf buigt de bomen in, blijven wij rechtdoor lopen over de grasstrook, rechts een boerderij. Pad buigt naar links. Grasstrook blijven volgen, aan het eind met een knikje rechtdoor, nu over grindpad, sloot passeren en bij splitsing grindpad rechts nemen.

2. Nieuw Wulven

Het natuur- en recreatiebos Nieuw Wulven is na 2000 aangelegd in vm. weidegebied. Het was al in de Romeinse tijd in gebruik. Bij opgravingen is o.a. een Romeins toneelmasker gevonden, dat als inspiratie diende voor dit kunstwerk (van Erik Klarenbeek en Maartje Dros).

(tekst loopt door onder de foto)


Het Bunnikpad - Kees Volkers

Pad buigt na 150 mtr. naar links en slingert dan tussen de bomen door. Bij tweesprong met grijze hardstenen paaltje rechtsaf. Pad buigt aan rand van het bos naar links, bij kruising het grindpad rechts nemen. Dit hoofdpad blijven volgen, nergens afslaan: het maakt een slinger, buigt dan naar links, maakt nog een knik naar links en vervolgens rechts tussen de bomen door. Na ca. 500 mtr komen we uit op een open veldje en een verhard fietspad (Fectiopad). Hier rechts. Na ca. 500 mtr komen we uit op een fraaie laan met abélen (Marsdijk). Deze oversteken en via hekje naar vm. Romeins fort lopen (zuidpoort).

3. Castellum Fectio

Tot 274 na chr. heeft hier het Romeinse castellum Fectio gelegen, een belangrijk fort nabij de splitsing van Rijn en Vecht. Veel Romeinse vondsten! De omtrek is in het veld zichtbaar gemaakt door een stenen wal met inscripties. Aan de zuidoostzijde staat een replica van een Romeinse wachttoren.

(tekst loopt door onder de foto)


Het Bunnikpad - Castellum Fectio - Kees Volkers

Castellum verlaten via de oostpoort, we komen uit bij de gracht van fort Vechten. Hier rechts naar de entree en het fortterrein oplopen.

*NB: als fort gesloten is dan links om het fort heen lopen. Links van de brug met de grijze poort staat een paaltje met een blauwe pijl; veld diagonaal oversteken naar een doorgang in het hek, pad loopt om de fortgracht heen.

4. Fort Vechten

Samen met fort Rhijnauwen rond 1869 gebouwd ter versterking van Nieuwe Hollandse Waterlinie. Binnen het fort vormen het Reduit (een soort binnenfort) en de bomvrije kazerne de belangrijkste bouwwerken. In de laatste is het Waterliniemuseum gevestigd. Een strook van het door de tijd flink begroeide fort is in originele toestand (onbegroeid) teruggebracht. 

(tekst loopt door onder de foto)


Het Bunnikpad - Kees Volkers

De weg loopt met een bocht over het binnenterrein van het fort, o.a. voor de bomvrije kazerne langs (met Waterliniemuseum). Na het VVV-punt rechtsaf door de insnijding het fort weer verlaten en rechtdoor langs parkeerterrein naar de weg lopen. Hier links tunneltje door en spoorweg oversteken. We zijn in de buurtschap Vechten. Weg buigt naar links en daar bij verkeerslichten provinciale weg oversteken en dan rechts de ventweg volgen tot klaphek links. Hier pad door het weiland volgen (Bunkerpad). De bunkers vormen een extra verdedigingslijn tussen de forten Vechten en Rijnauwen.

Pad eindigt bij ander klaphek. Hierna links de Weg naar Rijnauwen op tot aan de brug over de Kromme Rijn. Aan de overkant ligt het Huis Rijnauwen met bijgebouwen.

5. Huis Rijnauwen

Deze oude ridderhofstad bestond al in 1304, het huidige huis en het poortgebouw zijn 18e-eeuws. In 1919 aangekocht door de gemeente Utrecht, die ernaast een theehuis liet bouwen (nu pannenkoeken restaurant). Het huis is sinds 1933 een jeugdherberg.

(tekst loopt door onder de foto)


Het BUnnikpad - Kees Volkers

Voor de brug rechts stroomopwaarts jaagpad volgen langs de Kromme Rijn. Bij volgende brug rechtdoor blijven, na 1200 mtr kruisen we de rivier via een voetgangersbrug en lopen we verder aan de andere kant van het water.

6. Kromme Rijn

Dit was rond het jaar 100 de hoofdloop van de Rijn en de noordgrens van het Romeinse rijk. In 1122 werd de rivier bij Wijk bij Duurstede afgedamd, maar na 1860 weer uitgediept, omdat ze water moest aanvoeren voor de Waterlinie. Tussen Rhijnauwen en Bunnik is een nevengeul gegraven en zijn natuurlijke oevers gecreëerd.

(tekst loopt door onder de foto)


Het Bunnikpad, langs de Kromme Rijn - Kees Volkers

Pad blijven volgen tot we uitkomen op een verharde weg. Hier rechts via de brug het dorp Bunnik binnenlopen (Dorpsstraat).

7. Oud Bunnik

Bunnik ontstond in de vroege Middeleeuwen op de oeverwal van de Kromme Rijn. In 1636 werd een brug aangelegd met een tol. Het witte huis naast de brug is het woormalig tol- en rechthuis. Herkenbaar zijn nog de oude brink met de 12e-eeuwse kerktoren, het vm. raadhuis (1897) en de dorpssmidse (nu uitspanning Wapen van Bunnik).

(tekst loopt door onder de foto)


Het Bunnikpad, Bunnik - Kees Volkers

Na 'Het Wapen' schuin links de Smalleweg in; deze komt uit bij bushalte Centrum aan de Provincialeweg. Einde wandeling.

door Kees Volkers

Geograaf en wandelgidsenschrijver Kees Volkers doet aan Urban Walking: wandelen in de 'buitenstad'. Speciaal voor Houtens nieuws zette hij acht routes uit vanuit Houten naar een OV-halte in een buurgemeente: lekker lopen en je ziet nog 's wat!

Eerdere wandelingen in deze serie '' Houten in en uit': 

1. Van Oude Dorp Houten naar Jutphaas

2. Het Vaartse Rijnpad

Het Bunnikpad
Het Bunnikpad
Het Bunnikpad - Nieuw Wulven
Het Bunnikpad -Castellum Fectio
Het Bunnikpad - Castellum Fectio
Het Bunnikpad - Fort bij Vechten
Het Bunnikpad - Fort bij Vechten
Het Bunnikpad
Het Bunnikpad - Rhijnauwen
Het Bunnikpad - Kromme Rijn bij Rhijnauwen
Het Bunnikpad - Kromme Rijn
Het Bunnikpad - Bunnik
Het Bunnikpad - Bunnik
Bunnikpad - de route
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie