Het Herdenkingsmonument op Fort bij Rijnauwen
Het Herdenkingsmonument op Fort bij Rijnauwen Edward McGillavry

Monument op het fort is een echt Bunnikse aangelegenheid

22 april 2021 om 14:02 Activiteiten

BUNNIK De dodenherdenking kan voor de tweede keer niet op het fort georganiseerd worden. Dat betekent echter niet dat de stichting Herdenkingsmonument Fort bij Rijnauwen stilgezeten heeft. Met behulp van verschillende partijen uit het dorp, is het monument weer een stukje mooier geworden en komt er wel degelijk een herdenking.

door Agnes Corbeij

Rotaryclub Bunnik is vanaf het begin betrokken geweest bij de Stichting. Ze waren zeker betrokken bij de oprichting van de Stichting en leverden verschillende bestuursleden voor de Stichting door de jaren heen. Er is geen structurele financiële betrokkenheid, maar de Rotaryclub deed een jubileumbijdrage, waar de stichting erg blij mee is. 

BEHEER Janneke Schermers, voorzitter van de stichting: ,,Toen de militairen en de laatste burgers van het fort verdwenen, zag de beheerder van destijds, de heer Verrips, wel aankomen dat het monument verwaarloosd zou gaan worden. Hij verdween zelf immers ook van het fort. Zijn vrouw kwam toen op het idee om hulp te vragen aan de Rotary.”

Het monument was toen nog niet wat het vandaag de dag is. Het bestond destijds uit de eerste stenen en het muurtje. Later werd dit uitgebreid. Zo werd in 1981 de stichting opgericht. Een uitgebreid verhaal over de geschiedenis van het monument en de stichting, geschreven door Janneke Schermers, is te lezen op www.dorpscanon-krommerijn.nl

EXTRA SPONSORING Omdat de Rotary dit jaar veertig jaar bestaat, heeft de club een extra bijdrage gegeven aan de stichting Herdenkingsmonument. Schermers: ,,We hebben het geld gebruikt voor de groenvoorziening op het fort. Dit is een prachtige win-win situatie voor twee Bunnikse organisaties.”

Daarnaast kreeg de stichting twee nieuwe donateurs, beiden uit het dorp. Van Ravenswaaij zorgt voor het vermenigvuldigen van de nieuwsbrieven en het bedrukken van de enveloppen. Een andere middenstander, die anoniem wil blijven, draagt fors bij aan de verzending ervan. Schermers: ,,Dit alles, samen met de gastvrijheid in de Oude Dorpskerk en de hulp bij de registratie van de herdenking aldaar, betekent dus een mooie betrokkenheid van de Bunnikse gemeenschap.”


De speechen van de herdenking, zoals die van Ruud van Bennekom werden vorig jaar voor het eerst opgenomen in de Oude Dorpskerk - Agnes Corbeij

In de Oude Dorpskerk werd vorig jaar en ook dit jaar de herdenking vooraf opgenomen, zodat mensen vanuit hun eigen huis de herdenking kunnen bijwonen. De reden dat er geen livestream vanaf het fort wordt gemaakt, is de geluidskwaliteit. Die is lastig te waarborgen in de open lucht. Daarom wordt alles opgenomen en in elkaar gemonteerd. 

KINDERBURGEMEESTER Wat ook voor het eerst was vorig jaar, was de betrokkenheid van de kinderburgemeester, Jette Geldens. Zij droeg een gedicht voor en legde bloemen bij het monument. Dit gebeurt dit jaar weer, door haar opvolger. Schermers: ,,Ik vind het heel mooi dat de eerste kinderburgemeester deze taak apart heeft benoemd in haar overdracht aan haar opvolger.” Dit jaar is Lise Wieman kinderburgemeester. Daarnaast leggen ook kinderen van de Anne Frankschool bloemen. 

De herdenking is vanaf een paar dagen na 4 mei te zien op www.monument-rijnauwen.nl.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie