Moeierboom te Etten-Leur, winnaar Boom van het Jaar 2020.
Moeierboom te Etten-Leur, winnaar Boom van het Jaar 2020. Mark Kohn

Welke boom wordt in 2021 De Boom van het Jaar?

17 april 2021 om 11:15 Natuur & platteland

UTRECHT De Boom van het Jaar 2021 draait niet om de dikste, mooiste of oudste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere waarde voor een dorp of stad. De boom die een natuurramp overleefde. Of die op het schoolplein generaties scholieren aan zich voorbij zag trekken. De boom waaronder al sinds mensenheugenis het dorpsfeest plaatsvindt. Bomen vertolken een emotionele waarde, zij vertellen ons verhalen die het waard zijn gedeeld en herinnerd te worden. In 2020 werd de Moeierboom in het centrum van Etten-Leur gekozen tot De Boom van het Jaar. Deze boom werd uiteindelijk 6e tijdens de Europese verkiezing.

STEMMEN Tot 20 mei kan iedereen zijn favoriete boom met verhaal aanmelden. Daarna kiest de jury voor elke provincie één boom. Deze twaalf provinciale genomineerden worden eind augustus bekendgemaakt en concurreren met elkaar in een landelijke stemronde. Van 30 augustus tot 18 oktober (12.00 uur) mag iedereen in Nederland stemmen op de boom van zijn keuze. De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot De Boom van het Jaar 2021. Deze winnaar wordt feestelijk gehuldigd en is tevens de Nederlandse inzending voor de European Tree of the Year in 2022. Deze Europese verkiezing bestaat sinds 2011 en wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association (EPA). Nederland is een van de zestien deelnemers.

SBNL Natuurfonds zet zich in voor natuur, landschap en erfgoed dat door particulieren en agrariërs wordt beheerd. Zij biedt financiële ondersteuning, zorgt voor promotie en stimuleert wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast beheert deze stichting ongeveer 325 hectare aan eigen terreinen. SBNL Natuurfonds is een goede-doelenorganisatie, een zogeheten ANBI.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie