Afbeelding
Gemeente Bunnik
Raadspraat

Odijk-West: Huisvesting die er toe doet

14 april 2021 om 11:52 Column

Starters City, containerwoningen, verplaatsbare chaletwoningen, tiny houses. Allerlei suggesties voor een snel antwoord op het dramatische tekort aan betaalbare woningen voor starters in onze gemeente en onze regio.

Er is een dringende behoefte aan woningen in de regio Utrecht, inclusief de gemeente Bunnik. Er is een nog sterkere behoefte aan betaalbare woningen, zeker voor starters. Recente cijfers van ING over de woningmarkt laten een verontrustend beeld van de stijgende huizenprijzen zien. Plus 10% tegenover een jaar geleden, gemiddeld nu boven de vier ton en de €3500 per vierkante meter.

Met Odijk-West gaan wij de woningmarkt niet in één keer vlot trekken. Hooguit kunnen wij een bijdrage leveren aan een verbetering van de situatie. De afgelopen weken heeft de raad intensief gesproken over de toekomstige ontwikkeling. 15 april staat besluitvorming over de volgende stap naar ontwikkeling van Odijk West op de agenda.

Het belooft een prachtige wijk te worden, groen, duurzaam gebouwd, verwarmd en gekoeld, met goede, mooie verbindingen met Odijk zelf, met fiets en wandelroutes naar station, bestemmingen en recreatie. Prachtig. Met een woonprogramma dat voor 70% bestaat uit woningen voor sociale huur en midden segment, plus vrije sector woningen die nodig zijn om het plan financieel uitvoerbaar te maken.

Maar zorgen we er hiermee voor dat we bouwen voor de groepen die het het meest nodig hebben? Bunniks Belang vraagt wat we kunnen doen om, op de kortst mogelijke termijn, iets te doen aan de meest dringende behoefte, betaalbare woningen voor jonge mensen met normale salarissen die willen blijven (of komen) wonen in onze gemeente. 

Kunnen wij niet vanaf de beginfase tijdelijke en snel realiseerbare woningen, in omvang tussen 30 en 50m2, integreren in de ontwikkeling van Odijk-West? De overinschrijving voor de starters appartementen bij de oude brandweerkazerne in Bunnik laat zien hoe groot de vraag hier voor is. Laat Odijk-West een deel van de respons zijn.

Ralph Hallo

Bunniks Belang

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie