Claar van den Biggelaar oogst een krop sla in haar kas
Claar van den Biggelaar oogst een krop sla in haar kas Jasmijn Berkers
video

Volkstuin populair door corona; tuiniers in Bunnik druk aan de slag, voor zichzelf en elkaar

8 april 2021 om 11:00 Natuur en milieu

BUNNIK Volkstuintjes zijn sinds het begin van de coronacrisis populairder geworden, zo ook in Bunnik. Terwijl een aantal jaar geleden nog tuintjes over waren, is er nu een wachtlijst van vijf personen. Met het zaaiseizoen om de hoek is er genoeg te doen.

door Jasmijn Berkers

Iedere eerste zaterdag van de maand is het werkochtend voor algemeen onderhoud. ,,Niet alleen de volkstuintjes hebben onderhoud nodig, maar ook alles daar omheen. Denk bijvoorbeeld aan de hagen snoeien, het gras maaien op de paden, maar ook aan bloemen planten rondom het bijenhotel”, vertelt Erna de Jong (52), coördinator van de algemeen onderhoud-dagen in Bunnik. ,,De bloemen rondom het bijenhotel zorgen ervoor dat we de natuur ook een beetje op weg helpen”, glimlacht Erna.

ALGEMEEN GEBRUIK Ook waren meerdere vrijwilligers zaterdag druk bezig met het verbouwen van één van de volkstuintjes. ,,Deze tuin hebben meerdere tuinders geprobeerd aan te pakken, maar het ligt eigenlijk teveel uit de zon. Daarom hebben we besloten het om te bouwen naar een plek voor de gehele vereniging”, vertelt Rob Heerdink (70). In de video hieronder legt Rob meer uit over wat er allemaal gaat gebeuren met het tuintje dat in de schaduw staat.



Rob heeft het met zijn eigen tuintje, dat volop in de zon staat, nog niet zo druk, ,,Het zaaiseizoen staat op het punt om te beginnen, maar ik wacht nog een paar weekjes. Als ik als één van de eerste begin, komen de vogeltjes het massaal opeten.” Om die reden stelt Rob het nog enkele weekjes uit.


Rob Heerdink in zijn (nu nog) redelijk lege volkstuintje - Jasmijn Berkers

ALLES UIT EIGEN TUIN Iemand die al wel volop bezig is, is Claar van den Biggelaar (56). Mede dankzij het hebben van een kas naast een volkstuintje, kan ze bijvoorbeeld al sla oogsten. ,,De kas zorgt ervoor dat ik een maandje eerder kan beginnen, en aan het einde van het jaar een maand langer door kan gaan”, vertelt Claar terwijl ze een krop sla oogst. ,,Ik ben er dan ook superblij mee!” Claar heeft al zo’n dertig jaar ervaring met volkstuintjes en heeft er sinds een jaar of drie een in Bunnik.

,,De sfeer hier vind ik ontzettend prettig. Mensen helpen elkaar graag en geven graag tips en delen hun ervaringen. Nu met corona is dat beetje sociale contact al helemaal gezellig.” Ondertussen kan Claar zichzelf met haar tuin en kas volledig voorzien en hoeft ze geen groente of fruit meer in de supermarkt te kopen. ,,Het hele jaar rond hebben we eten uit eigen tuin”, vertelt Claar met een grote lach op haar gezicht, ,,Het smaakt zoveel beter dan uit de winkel. Ik kan het mensen zeker aanraden.”


Het bijenhotel dat sinds kort staat bij de volkstuintjes - Jasmijn Berkers

TIPS Claar heeft dan ook enkele tips voor de thuistuinders in Bunnik: ,,Een hele makkelijke groente is de gewone aardappel. In principe hoef je dan alleen maar één aardappel in de grond te stoppen en heb je aan het einde van het jaar een kilo. Simpel, ook voor de wat minder kundige tuinder.”

Rob heeft ook nog twee aanraders, ,,De Nieuw-Zeelandse spinazie is ontzettend lekker. Het kan goed tegen de kou en ik vind het beter smaken dan de gewone spinazie.” Ook palmkool is een ontzettend handige plant volgens Rob, ,,Je kan er een paar bladeren vanaf halen eens in de zoveel tijd en de plant blijft gewoon doorgroeien.”

Erna heeft ook nog enkele aanbevelingen waarmee je de bijen en vlinders gelukkig maakt, ,,De goudsbloem, Oost-Indische kers en wilde marjolein bijvoorbeeld. En je kan ze ook nog eens eten.” Tot slot raadt Erna aan goed te kijken naar hoeveel zon- of schaduw je hebt op de plek waar je wat wil planten. ,,Iedere plant is anders, dus doe daar eerst research naar. Zo kan je teleurstellingen voorkomen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie