Ongeluk op de parallelweg bij de Schoudermantel (archief mei 2019)
Ongeluk op de parallelweg bij de Schoudermantel (archief mei 2019) Koen Laureij

Grote stap verkeersveiligheid: N229 krijgt fietsstraat op Parallelweg

1 april 2021 om 16:16 Verkeer en vervoer

ODIJK WERKHOVEN De veiligheid voor fietsers en wandelaars op de Parallelweg tussen Werkhoven en Odijk is al jaren een groot issue. Na een aantal ongelukken met dodelijke afloop, maken vooral inwoners van Werkhoven zich sterk voor een oplossing. Tijdens een commissievergadering op 31 maart kwam het verlossende woord van verkeersgedeputeerde Arne Schaddelee: de fietsstraat komt er!

door Kuun Jenniskens

Als onderdeel van een snelfietsroute tussen Utrecht en Veenendaal zou de Parallelweg tussen Odijk en Bunnik al worden opgewaardeerd tot fietsstraat. Dat was nog niet het geval op het traject tussen Werkhoven tot aan Odijk - dat stond eigenlijk op de nominatie voor fietssuggestiestroken. Maar inmiddels is de provincie tot andere inzichten gekomen en heeft anders besloten. Het geeft meer helderheid voor de fietser om de situatie op beide delen van de Parallelweg gelijk te trekken, zo is de redenatie.

Een fietsstraat is een weg met rood asfalt, waar de auto te gast is, en waar de snelheid 30 kilometer per uur is. 

De woordvoerder van de gedeputeerde van de provincie: ,,We maken een integraal ontwerp van de parallelweg N229 tussen Bunnik en Werkhoven. Het gedeelte van de parallelweg tussen Bunnik en Odijk wordt onderdeel van de snelfietsroute Utrecht Veenendaal. We willen dat de rest van de parallelweg N229 hierop aansluit en uniform is.” Er is ook al geld voor: ,,Een subsidie van het Rijk zetten we in op het gedeelte tussen Odijk en Werkhoven.”

GAAT DEZE ZOMER AL GEBEUREN Het ontwerp is zo goed al gereed en is inmiddels met de gedeputeerde doorgesproken. De uitvoering staat voor deze zomer op de planning, wanneer de N229 toe is aan groot onderhoud.

Inwoners die zich hebben ingezet voor de verkeersveiligheid hebben deur aan deur aangebeld bij alle aanwonenden van de Parallelweg tussen Werkhoven en Odijk. Zij blijken allemaal fietsveiligheid zeer belangrijk te vinden en daarvoor een handtekening gezet. Deze informatie is gedeeld met de gedeputeerde. Vaak willen bewoners geen snelheidsverlaging en vrezen overheden procedures - hier lijkt dat dus geen punt te zijn. 

Het is echt mooi dat deze straat wordt ingericht vanuit het perspectief van de fietser en de wandelaar en dat zij op deze parallelweg de hoofdrol krijgen

BELANGRIJK STAP VOORUIT Tinja Verkleij uit Werkhoven heeft zich samen met medebewoners ingezet om de veiligheid op de Parallelweg tussen Werkhoven en Odijk te agenderen. ,,We zijn ontzettend blij met deze aanpassing. Het is echt mooi dat deze straat wordt ingericht vanuit het perspectief van de fietser en de wandelaar en dat zij op deze parallelweg de hoofdrol krijgen. Wij bedanken de provincie dat zij met ons in gesprek zijn gegaan en voor het nemen van deze beslissing. Daarbij waarderen we de steun van de verschillende Statenleden en ook de inzet van de gemeente Bunnik. Als het gaat om verkeersveiligheid is er nog meer te doen in onze omgeving, maar dit is een belangrijke stap vooruit”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie