Wethouder Marchal (Wijk bij Duurstede) zet zich in voor glasvezel in het buitengebied
Wethouder Marchal (Wijk bij Duurstede) zet zich in voor glasvezel in het buitengebied PCG

Gaan inwoners voor glasvezel?

16 mei 2018 om 07:30 lokaal

BUNNIK / WIJK BIJ DUURSTEDE Vóór 22 mei moet minimaal de helft van de inwoners een abonnement afgesloten hebben bij een dienstaanbieder. Wordt dit niet gehaald, dan komt er ook geen glasvezel. En als het er nu niet komt... dan komt het er nooit. De grote vraag is: gaan we dit halen?

Glasvezel buitenaf is de partij die glasvezel wil aanleggen in het buitengebied. Veel mensen zien de voordelen van glasvezel wel, maar hebben zich nog niet aangemeld bij een dienstaanbieder. Omdat er keuze is uit meerdere aanbieders, is het toch lastig kiezen. Projectleider Lars Visscher licht toe: "We willen graag keuze bieden, dus zijn er zes verschillende dienstaanbieders die een abonnement voor televisie, telefonie en/of internet verkopen. Voor ieder wat wils dus".

KOSTEN Vaak denken mensen dat ze duurder uit zijn met glasvezel. Dit blijkt in de praktijk niet altijd zo te zijn. "Uit onderzoek blijkt dat mensen vaak niet weten wat ze nu betalen voor hun huidige abonnementen, voor de schotel, voor het bellen, etc. Een vergelijking met de diensten via glasvezel wijst dan uit dat een glasvezelabonnement zeker niet altijd duurder is!"

OVERSTAP Daarnaast blijkt dat mensen opzien tegen het overstappen: 'Het is zo'n gedoe'. "Wat men vaak niet weet, is dat het vaste telefoonnummer behouden kan worden en dat mailadressen makkelijk aan te passen zijn", geeft Lars aan. "Het advies is, om een mailadres te nemen dat niet aanbieder-afhankelijk is, bijvoorbeeld van Hotmail, Gmail of Outlook. Verder bieden verschillende dienstaanbieders hulp bij de overstap."

TOEKOMST Tot slot ziet nog niet iedereen het nut van glasvezel. 'Ik red mij nu nog prima' is een veelgehoorde reactie. "Voor nu is dat waarschijnlijk ook zo", stelt Lars. "Maar met het oog op de toekomst, is het verstandig om toch over te gaan. Glasvezel heeft namelijk oneindig veel capaciteit. De technologische ontwikkelingen staan niet stil, er komen steeds nieuwe diensten bij die vooral om een goede en snelle verbinding vragen."

Wethouder Hans Marchal van de gemeente Wijk bij Duurstede kaartte zes jaar gelden al de noodzaak van glasvezel in het buitengebied aan. "Glasvezel levert een heel belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid en vitaliteit van het buitengebied. Ik ken voorbeelden van ondernemers die zijn vertrokken uit het buitengebied en zelfs uit de gemeente, omdat ze geen goede internetverbinding hadden. Agrariërs, loonwerkbedrijven, gezinnen met schoolgaande kinderen, ouderen die gebruik maken van zorg op afstand; ze zijn allemaal afhankelijk van een stabiele internetverbinding"

Als mensen hulp nodig hebben bij het kiezen van het juiste abonnement kan een plaatselijke verkoper of de website www.helloworldglasvezel.nl uitkomst bieden. Ook worden er diverse aanmeldavonden georganiseerd. Meer informatie en data op www.glasvezelbuitenaf.nl/deelgebied/kromme-rijnstreek.

VOOR 22 MEI Op 22 mei weten wij of de mensen van het buitengebied Kromme Rijnstreek glasvezel krijgen. Dat het spannend wordt, is zeker. Het is nu of nooit en dat lijken steeds meer mensen zich te realiseren. De ervaring in andere gebieden leert dat het een eindsprint lijkt te worden. Wordt vervolgd…

Renske Vernooij (11 jaar) wil ook graag glasvezel om snel te kunnen internetten.
Hans Marchal doet eindsprint naar glasvezel in het buitengebied
Piet Grootenboer (Glasvezel buitenaf), Arjen Vernooij, Erika Spil en Herman Geerdes.
De stallen van Arjen Vernooij. Hij hoopt vurig dat de 50% wordt gehaald.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie