Afbeelding
RMN

Groot tekort afvalverwerker RMN; Bunnik wacht onderzoek af

26 maart 2021 om 08:08 Politiek

ODIJK Zoals eerder bekend gemaakt, zadelt Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) zes gemeenten op met een tekort van 675.000 euro over 2020. In september 2020 werd nog aan het dagelijks bestuur gemeld dat RMN binnen de begroting zou blijven. Sinds die tijd is er geen signaal afgegeven dat de financiën zo gigantisch aan het ontsporen waren. Daarom was de schok des te groter. Bunnik gaat voor 50.000 euro in het schip.

door Kuun Jenniskens

RMN is de afvalverwerker voor de gemeenten Bunnik, Zeist, Baarn, Soest, Nieuwegein en IJsselstein. Woordvoerder van de gemeente Bunnik verwijst voor nadere uitleg over de situatie met de tekorten bij RMN naar een Raadsinformatienota van 9 maart. De woordvoerder: ,,Er loopt een onafhankelijk onderzoek om te achterhalen hoe het tekort is ontstaan en waarom het niet eerder aan het licht is gekomen. Wij wachten de uitkomsten van dit onderzoek af, voordat we verdere conclusies trekken of vragen beantwoorden.”

Veel van de kosten lijken in de personele sfeer te liggen. In 2020 is een aantal medewerkers langdurig ziek geweest. Voor een bedrag van 330.000 euro is vervangend personeel ingehuurd. Ook zijn er extra kosten gemaakt met trajecten voor medewerkers die onvoldoende functioneerden en die vorig jaar naar ander werk zijn begeleid - dat heeft 154.000 euro gekost.

ADMINISTRATIE NIET OP ORDE De financiële administratie is niet op orde en te kwetsbaar, aldus de raadsinformatienota. Gemeenten worden zelfs gevraagd eigen mensen te sturen om RMN hulp te bieden. Samen met een accountant wordt gekeken hoe de schade kan worden hersteld.

Het is nog onduidelijk waarom deze informatie niet aan het bestuur is aangeleverd. Het algemeen bestuur laat dit door een onafhankelijke expert onderzoeken. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie