Vincent Bijlo
Vincent Bijlo Rob Huibers
Column

Bijlo’s BunniksBlik: De walm van....

15 maart 2021 om 15:30 Column

We zijn zo gewend aan de walm van welvaart, de walm van fastfood, de walm van de diesel, de walm van benzine, de walm van de kolen, de walm van het hout.

De walm van te veel, de walm van het sussen, de walm van het “tussen nu en ‘t begin van de volgende eeuw,” de walm van het langzaam verstikken in stikstof, verzilten, verzuren, vergallen, verknallen, vervallen in cynische praat: “niets aan te doen want het is al te laat.”

We zijn zo gewend aan verdraaien van feiten, aan liegen, bedriegen, door autoriteiten, aan de lobby’s van fossiele reuzen, aan de rechtse hobby’s, de goedkope leuzen, aan demagogen, met droge ogen, aan populisten, die altijd ver pisten, aan pessimisten met cynische praat: “niets aan te doen, ‘t is al te laat.”

We zijn zo gewend aan de angst voor de kiezer, want wie zegt waar het op staat wordt straks de verliezer, we zijn zo gewend aan “niks aan de hand, ruim baan voor de boeren, de trots van dit land.”

We zijn zo gewend aan kop in het zand, maar intussen staan er schokkende cijfers in de krant, we zijn aan de rand van de afgrond beland. “Linkse praatjes van scharrelkippen zonder kop, niks aan de hand!” Was het maar waar, het is 5, 4, 3 voor twaalf. Dat is het al een paar jaar, dus, realistische praat: het is nog net niet te laat.

Het is tijd. De vrijblijvendheid is voorbij, we hebben genoeg holle woorden gehoord. Het is tijd voor realiteit. De mens, de hooligan der evolutie, de oerwoudkapper, bloemvertrapper, dierendoder, vuilophoper, wegaanlegger, asfaltjunk, benzineslurper, spullenslaaf, oceaanverplasticer, hij verbreekt de voedselketen, helpt de insecten om zeep. Als bijen sterven, duurt het niet lang meer of de mens gaat ook.

Schiet op, er moet bestoven worden, haast is geboden. Stel het niet uit en lul niet over kernenergie, die discussie hebben we gehad. Het is te duur, gevaarlijk en de bouw van een centrale duurt te lang. Kom op, de stroom ligt voor het oprapen! The answer is blowing in de wind, is shining in the sun. Vind jezelf opnieuw uit mens, hernieuw jezelf, vecht nies tegen elkaar maar met elkaar.

Iedereen, rechtse bal, linkse drammer, hippie, reactionair, witte klier, zwarte queer, socialist, communist, monarchist, fetisjist, creationist, antifascist, iedereen, liberaal, glibberaal, asociaal, iedereen, moslim, christen, jood, boeddhist, atheïst, iedereen, Henk, Ingrid, Mohammed, Aisha, ademt dezelfde lucht, dezelfde fijnstof, zuurstof, stikstof en koolstof. Iedereen warmt op. Iedereen staat in dezelfde storm, iedereen is van de wereld, de wereld is van iedereen.

Laat je stem horen, kies voor verandering in denken en in doen.

Vincent Bijlo

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie