Afbeelding
Foto door form PxHere

Rente staat extreem laag: wat voor gevolgen heeft dit?

15 maart 2021 om 08:54 Partnercontent

Het zal je niet ontgaan zijn, dat de rentestanden al jaren historisch laag staan. Het is niet voor niets, dat veel mensen hun maximale hypotheek berekenen bij de huidige rentestanden. De lage hypotheekrente maakt het voor huishoudens aantrekkelijk om een verhuizing naar een nieuw huis te overwegen. Denk bijvoorbeeld aan starters, die een hypotheek met een rente voor 20 jaar vast af kunnen sluiten met een rentepercentage van nog geen twee procent. Kiezen zij voor een woning met NHG-garantie, dan ligt die rente nog lager. Enig nadeel: het is ontzettend druk op de woningmarkt in en rondom Bunnik. 

Nieuwe hypotheek afsluiten voor starters

Met de lage rente lijkt dit een zeer geschikt moment te zijn voor starters om de woningmarkt te betreden. Overigens is dit niet alleen het gevolg van de lage rente. Ook de wijzigingen in de regels rondom de overdrachtsbelasting maken het voor starters interessant om op zoek te gaan naar geschikte woonruimte. Doordat de overdrachtsbelasting niet betaald hoeft te worden door jonge huizenkopers hebben zij meer budget om boven de vraagprijs te bieden of te investeren in een duurdere woning. Ook is het interessant om een lening voor langere tijd tegen een vaste rente af te sluiten. Niet alleen omdat dit momenteel goedkoop is, maar om zekerheid te hebben richting de toekomst. 

Hypotheek oversluiten voor huizeneigenaren

Niet alleen voor starters die op zoek gaan naar hun eerste woning biedt de extreem lage rente kansen. Ook voor huizeneigenaren loont het om de kansen te bekijken. Een hypotheek oversluiten kan een van deze kansen zijn, wanneer je de hypotheek in het verleden tegen een veel hogere rente afgesloten hebt. Let op, bij het oversluiten van een hypotheek moet vaak een boete betaald worden. Je huidige hypotheekverstrekker krijgt immers niet de volledige rente uitgekeerd over de lening, als je deze versneld aflost. 

Advies inwinnen bij hypotheekadviseurs

Het feit dat huishoudens zoeken naar kansen om te profiteren van een financiële meevaller wordt ook gemerkt bij hypotheekadviseurs. Het is er ontzettend druk! Hypotheekadviseurs berekenen voor huizeneigenaren of er mogelijkheden zijn om de bestaande hypotheek over te sluiten en zoeken voor starters naar de meest gunstige hypotheekverstrekker. Het is sterk aan te raden om bij zaken rondom de hypotheek voor woningen hulp van een onafhankelijke hypotheekadviseur in te schakelen. Met name online hypotheekadvies wint hierbij aan populariteit. Je zit niet vast aan afspraken op kantoor en bent daarbij minder geld kwijt, dan wanneer je advies inwint bij een hypotheekadviseur op kantoor.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie