Nieuwe AED bij bakker in Werkhoven 24/7 toegankelijk

16 maart 2021 om 08:08 Maatschappelijk

WERKHOVEN Eind februari is een AED opgehangen aan de buitenzijde van bakker Doeleman in Werkhoven. Deze AED is van toegevoegde waarde omdat deze altijd toegankelijk is. Het benodigde bedrag komt van het Bunnik Aan Zet Fonds en bijdragen van de dorpsbewoners. Jaarlijks krijgen ongeveer 15.000 Nederlanders een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De overlevingskans is het grootst als iemand binnen 6 minuten reanimeert en een AED aansluit.

In het dorp waren al een paar AED’s (bij Aurora, de katholieke kerk en de huisarts), maar deze zijn niet beschikbaar als het gebouw gesloten is. Voortaan is er wél altijd een AED beschikbaar. ,,En dat is maar goed ook, want een hartstilstand houdt geen rekening met openingstijden”, zegt initiatiefnemer Tinja Verkleij, die bakker Sjaak Doeleman bereid vond om de AED aan de buitenzijde van zijn winkel op te hangen. 

Sjaak Doeleman: ,,Ik wilde al wat langer zo’n apparaat hebben, want dat is belangrijk voor de mensen van dit dorp. Een AED kan levens redden. Ik draag daarom graag mijn steentje bij door het op te hangen. Ik zag wel op tegen de organisatie en dan is het fijn wanneer iemand dat op zich wil nemen.”

De AED (inclusief vijf jaar onderhoud) kost 2592 euro. Het Bunnik Aan Zet Fonds gaf 1958 euro, en het resterende bedrag van 634 euro hebben de dorpsbewoners binnen een week bij elkaar gebracht. Tinja: ,,We zijn gewoon een krachtig dorp, dat zag je bij de oprichting van de Boekenkast van Werkhoven, Het dak van Werkhoven en bij de avontuurlijke inrichting van het schoolplein - en ook nu weer. Dan is het gewoon vooral een sport om het binnen een week rond te krijgen. Erg leuk!”

Het geld is opgehaald via flyers met een QR code voor een Tikkie bij Bakker Doeleman, Anno’s dagwinkel, vishandel Heek en kaasboer Van Barneveld. Daarnaast stond bij de bakker een pot om munten en briefjes in te doen. En niet onbelangrijk: het ging rond in de dorpse social media.

Bij een reanimatie hoeft maar in ongeveer 50% van de gevallen echt een schok toegediend te worden door de AED. Deze AED geeft ook feedback of je de hartmassage goed uitvoert (diep genoeg, juiste ritme) en dat is bij elke reanimatie belangrijk. Een aantal inwoners opperde om na corona voor geïnteresseerden een reanimatiecursus te organiseren. Tinja Verkleij: ,,Als u al kunt reanimeren, meld u dan aan bij www.hartslagNu.nl en geef aan wanneer u gestoord kunt worden voor een reanimatie. Samen met de ruim 50 burgerhulpverleners in Werkhoven zorgen we er dan voor dat we er op tijd bij kunnen zijn als iemand in het dorp een hartstilstand krijgt.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie