John Elbertse en Geerke Vermeulen
John Elbertse en Geerke Vermeulen Agnes Corbeij

Hoe is het nu met... De Leest Bunnik

10 maart 2021 om 08:02 Maatschappelijk

De lockdown heeft voor alle lokale ondernemers consequenties. Bunniks Nieuws vraagt zich af wat de maatregelen voor hen en hun bedrijf betekenen.

BUNNIK Maandenlang was De Leest in Bunnik geopend op woensdag en zaterdag voor het dupliceren van sleutels, stikwerk aan schoenen en tassen en de verkoop van onder meer veters, inlegzolen en riemen. Sinds half januari is de winkel gesloten. Dit geeft eigenaren John Elberste en Geerke Vermeulen een dubbel gevoel.

Agnes Corbeij

De komst van corona komt voor John en Geerke bovenop de zorgen om gezondheid die er al waren. John heeft ALS en stopte daardoor in 2019 met zijn werk als meesterschoenmaker. In de winkel richt het echtpaar zich sindsdien op de overige werkzaamheden, zoals de verkoop van veters, sleutels en allerhande andere producten. De winkel was open op woensdag en zaterdag. Ook hebben ze een goedlopende webshop en werkt Geerke al jaren als fotograaf. De vroegere schoenmakerij werd omgebouwd tot fotostudio.

OPEN EN DICHT Voor John is corona extra gevaarlijk, waardoor het echtpaar nog voorzichtiger is. De winkel hoeft niet dicht wegens de coronamaatregelen van de overheid, sleutelservice is daarvan uitgezonderd. Toch besloten Geerke en John de deuren tijdelijk te sluiten vorig jaar maart. Daarna zijn ze weer een periode open geweest, tot half januari. Op social media communiceren zij duidelijk wanneer De Leest geopend is.

John: ,,Het is heel dubbel. Aan de ene kant hebben we geen klanten om ons heen en geen inkomen. Aan de andere kant genieten we wel heel erg van de tijd die we samen door kunnen brengen.” Want daar richt het echtpaar zich nu voornamelijk op, elkaar. Geerke: ,,We kunnen heel erg genieten van samen in de tuin zitten of een stukje rijden over de snelweg.”

GRILLIG Op verschillende fronten is er veel onzekerheid voor John en Geerke. Het verloop van de ziekte ALS is grillig en ook is totaal onduidelijk hoe de pandemie verloopt. Daarnaast is er de onzekerheid voor de winkel. Geerke: ,,Het is geen booming business, maar het is wel altijd heel gezellig in de winkel.” Geerke richt zich meer op de fotografie, al staat ook dat nu op een laag pitje, de intensieve zorg voor John staat voorop. ,,Ik wil honderd procent voor John kunnen zorgen.”

John en Geerke hebben veel steun aan hun kinderen, drie kleinkinderen en zeker ook de mensen uit het dorp. In de winkel praat John liever niet over zijn ziekte, want dat put hem snel uit. Maar de andere praatjes zijn hem veel waard. John: ,,Heel Bunnik wil helpen als het nodig is. Zoveel kaarten, bloemen en chocola als we gekregen hebben, dat helpt echt.”

MUSEUM Om het dorp een klein beetje vrolijkheid te bieden, heeft Geerke een mini-museum ingericht in de etalage. Op dit moment zijn er ouderwetse inlegpuzzels van een dorpsgenoot te bewonderen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie