40% Sociaal?

14 februari 2021 om 12:20 Lokaal Deel je nieuws

Het Groentje meldde afgelopen week een ongekende belangstelling voor sociale huurwoningen bij Rhijnhaeghe. Volgens de wethouder moet nu 30% van de nieuwbouw al sociaal zijn. Ophogen naar 40% zou onderdeel van het politiek debat moeten zijn. Ik heb het even nagekeken bij het CBS. In Bunnik is de afgelopen 20 jaar maar ongeveer 15% van de nieuwbouw sociaal geweest terwijl de bedoeling 30% was. Dat betekent dat er vanaf 2000 ca. 900 huurwoningen te weinig zijn gebouwd.

De afgelopen jaren is er dus vooral gebouwd voor degenen die het (ruim) konden betalen. Laten we nu voorrang geven aan de lagere inkomens. Het heeft alleen voordelen: Meer woningen voor wie een beperkt inkomen hebben; daardoor minder druk om maar op te bieden in een schaarse markt. Het betekent meteen dat er vooral kleinere woningen worden gebouwd (voor starters en ouderen). Kleinere woninge betekent ook minder energie gebruik. Dus ook een voordeel voor energiebesparing en verduurzaming.

Kom op gemeentebestuur, Geef niet aan waarom iets niet lukt maar zoek naar mogelijkheden om die 30% nu eens wel te halen. Een beetje creativiteit kan geen kwaad.

Dick Kaas

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie