Het wandelpad is de komende weken afgesloten voor wandelaars.
Het wandelpad is de komende weken afgesloten voor wandelaars. RWS

Kerngroep maakt afspraken met Rijkswaterstaat over essenkap Markiezenbos Amelisweerd

11 februari 2021 om 08:00 Nieuws

BUNNIK Kort geleden kondigde Rijkswaterstaat (RWS) aan langs de A27 ter hoogte van Amelisweerd reguliere snoeiwerkzaamheden uit te voeren. Daarbij zouden voor de veiligheid essen worden gekapt vanwege de essentaksterfte. Aanvankelijk was het plan van Rijkswaterstaat om tamelijk rigoureus alle potentieel gevaarlijke essen binnen 30 meter van de snelweg te kappen. Naar aanleiding van dit voornemen heeft de Kerngroep Ring Utrecht (KRU) afgelopen week een alternatief naar voren gebracht: een meer selectieve kap van essen die een gevaar opleveren voor de veiligheid. Deze worden op een korte stamhoogte afgezet zodat zij als essenhakhout kunnen worden beheerd.

In een gezamenlijk overleg met Rijkswaterstaat op 5 februari is afgesproken dat de dode en zieke essen in het Markiezenbos van Amelisweerd, die een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid, niet volledig worden gekapt maar worden afgezet als essenhakhout. Zo blijft de bosbodem ongeschonden en wordt de biodiversiteit vergroot. Rijkswaterstaat zal in de komende week in samenspraak met de KRU de exacte uitvoering bepalen van de werkzaamheden op grond van een gezamenlijke inventarisatie door zowel ecologen van RWS en aannemer Heijmans als van onze zijde. Voor die tijd zal er niet gekapt worden.

HINDER WANDELAARS Achter de zone waar het geasfalteerde pad afbuigt naar de Kromme Rijn kom je in een tweede deel van het bos met aan de achterrand ervan redelijk veel essen. Daar zijn veel essen getroffen door de essentaksterfte. Het betekent dat dit wandelpad in de komende weken afgesloten is voor wandelaars. Daarom heeft de gemeente hekken geplaatst.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie