Kan er geschaatst worden volgende week?
Kan er geschaatst worden volgende week? Richard Thoolen

IJsmeesters zijn druk met voorbereidingen, ijsbaan Bunnik gaat alleen open voor leden

5 februari 2021 om 13:34 Activiteiten

WERKHOVEN/BUNNIK/ODIJK Met de vorst op komst zijn veel ijsmeesters geactiveerd. Zo ook in onze gemeente. Morgenmiddag worden de ijsbanen in Werkhoven en Bunnik volgepompt. De commissie in Odijk gaat later vandaag vergaderen. 

door Agnes Corbeij

Wim Oskam uit Werkhoven: ,,Omdat het veel geregend heeft is de bodem verzadigd en zit er al vrij veel water in de ijsbaan. Met een paar uurtjes pompen is de baan vol. Dat gaan we waarschijnlijk morgenmiddag doen.”

De onzekere factor is de sneeuw. Oskam: ,,Een laag sneeuw kan het ijs verpesten. We gokken er toch op dat dat mee zal vallen. We pompen altijd grondwater op. Dat is 9 graden Celcius. Met drie nachten vorst is het ijs dik genoeg denken wij.” 

De tweede onzekere factor is vandalisme. ,,De mannen die vlakbij de ijsbaan wonen, houden een oogje in het zeil. En ik wil bij deze de oproep doen aan ouders om in de gaten te houden dat hun kinderen geen stenen op het ijs gooien.”     

In Bunnik wilden ze eerst wachten met vullen van de baan tot de sneeuw voorbij zou zijn. Jan van Manen zei vrijdagochtend: ,,Als we hem nu onder laten lopen, wordt het ijs verpest door de sneeuw. Wij laten hem maandag onderlopen. Dan is de ergste sneeuw geweest. Dan kunnen we hopelijk vrijdag de baan op.” Vrijdagmiddag was het plan aangepast. ,,We zijn toch bang de boot te missen als we pas maandag de baan vol laten lopen. Dus gaan we ook morgen vullen. In de hoop dat de sneeuw geen roet in het eten gooit.”

De ijsbaan van Bunnik wordt vaak heel druk bezocht, ook door inwoners van Utrecht en omstreken. Daarom kiest de vereniging ervoor om de ijsbaan alleen open te stellen voor leden van de vereniging. Het is nu niet mogelijk om lid te worden. Van Manen: ,,Dan wordt het veel te druk en kunnen we de maatregelen niet handhaven.” 

In Odijk wordt op dit moment nog vergaderd. Sjaak Oostveen: ,,Wegens corona staat de ijsbaan nog niet vol met water. Maar misschien gaan we dat dit weekend toch nog doen.”  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie