De gemeente wil strenger kijken naar scootmobielen
De gemeente wil strenger kijken naar scootmobielen Sandra van den Bovenkamp

Gemeente Bunnik bezuinigt 2 ton op zorgkosten binnen WMO en Jeugdzorg

2 februari 2021 om 09:00 Politiek

ODIJK Net als veel andere gemeenten in Nederland, kampt ook Bunnik met tekorten op het sociaal domein. Tot 2024 wil de gemeente 2 ton minder uitgeven. Op 5 november 2020 nam de gemeenteraad een motie aan om bij deze bezuinigingsoperatie de inwoners van de gemeente zoveel mogelijk te ontzien. Inmiddels ligt er een concrete lijst met maatregelen om vanaf januari 2021 jaarlijks 106.000 euro te bezuinigen. Over deze maatregelingen is al een besluit genomen. Maar dit is niet genoeg, er moet meer worden geschrapt.

door Kuun Jenniskens

Nu in 2021 krijgt het declaratiefonds Participatie 4000 euro minder; de Adviesraad Sociaal Domein ontvangt 2000 euro minder; en de gemeente wil voor een bedrag van 4000 euro de uitvoeringskosten beperken. Daarnaast moet een bezuiniging op het klantervaringsonderzoek 6000 euro opleveren. Vrijwilligers krijgen 12.000 euro minder steun. De regiotaxi moet 3000 euro opleveren. Grote posten zijn: vernieuwing aanbrengen in de zorgprocessen (15.000), er schrappen van handhaving en toezicht - dat scheelt 35.000 euro. Voor de meeste van deze posten geldt dat de gemeente er momenteel geld op overhoudt. 

STRENGER KIJKEN NAAR SCOOTMOBIEL Zoals gezegd, met bovenstaand lijstje voor 2021 is het nog niet klaar. Het streven is om in 2024 in totaal 2 ton per jaar minder uit te geven aan het sociaal domein. Dus moet er voor nog een ton worden geschrapt. Daarom wordt de gemeenteraad gevraagd om nog een aantal maatregelen goed te keuren. Het voorstel is om 25.000 euro te besparen door een was- en strijkservice - door dit anders te organiseren kan dit voor de helft goedkoper. Het idee is om strenger te kijken naar het verstrekken van scootmobielen en deze alleen te geven aan mensen met een loopbeperking (10.000 euro). In regionaal verband is er een nieuw afwegingskader voor het toewijzen van jeugdhulp gemaakt. Dit betekent onder andere dat het Centrum voor Elkaar gaat kijken of er meer inzet van het eigen gezin/netwerk mogelijk is (besparing van 30.000 euro). Ander voorstel is om 35.000 euro te bezuinigen op het aantal uren huishoudelijk hulp. De schatting is dat mensen die 2 tot 3,5 uur hulp krijgen, misschien wel met een half uur minder hulp toe kunnen - hiervoor zal opnieuw worden geïndiceerd. 

De gemeenteraad moet deze tweede reeks bezuinigingsvoorstellen nog goedkeuren. Zij vergadert hierover in het Open Huis van 11 februari en van de gemeenteraad op 4 maart, en deze vergadering is via een livestream te volgen op bunnik.nl 

BLIJFT KRAP Toch zal het ook na 2024 zal krap blijven, zo stelt het college. Het blijft nodig om kort aan de wind te zeilen. Deze 2 ton is maar een fractie van de totale lasten in het sociaal domein; 12,6 miljoen. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie