Beschadigingen en vernielingen op het tennispark afgelopen zomer
Beschadigingen en vernielingen op het tennispark afgelopen zomer BLTC de Niënhof

Veel meer jeugdoverlast, minder gewelddelicten: cijfers van de politie beïnvloed door corona

26 januari 2021 om 12:23 Misdaad

ODIJK Meer overlast van jongeren, minder autokraken. Minder verkeersongelukken en minder geweldincidenten. De meeste veranderingen in de cijfers van de politie, gemeente en Openbaar Ministerie in 2020 ten opzicht van het jaar ervoor zijn te verklaren door de maatregelen rondom corona. Wijkagent Ruud de Bruin geeft duiding bij de cijfers. 

door Agnes Corbeij

In 2020 kwamen bij de politie in de gemeente Bunnik vier keer zoveel meldingen binnen van overlast van jongeren als het jaar ervoor. In 2019 waren dat er nog 37, is 2020 maar liefst 145. Ook het aantal meldingen van overlast van mensen met verward gedrag steeg flink, van 32 in 2019 naar 63 in 2020.  

Ook in de cijfers over de hele regio Midden Nederland is een stijging te zien in het aantal meldingen van jongerenoverlast en overlast van mensen met verward gedrag, al is de stijging daar minder groot. Niet overal loopt de Bunnikse ontwikkeling dezelfde kant op als de regionale ontwikkeling. Regionaal gezien is het aantal vernielingen bijvoorbeeld gedaald met 5 procent, terwijl dit in Bunnik is gestegen van 25 naar 49 incidenten, bijna een verdubbeling. 

JEUGDOVERLAST Wijkagent Ruud de Bruin kan uitleg geven bij de cijfers. De stijging van jongerenoverlast en vernieling is grotendeels te verklaren door corona, aldus De Bruin. ,,Jongeren hebben minder te doen, dus gaan ze meer buiten hangen. Er wordt ook wel eens gesloopt, maar de meeste meldingen komen van geluidsoverlast. Mensen die willen slapen, maar last hebben van de herrie van de jongeren.” 

Er zijn elk jaar wel meldingen van jeugdoverlast in Bunnik, maar de jongeren vonden een nieuwe hangplek. ,,Er is een periode geweest waarin we veel meldingen kregen omdat jongeren zich achter theehuis Rhijnauwen, bij speeltuin het Vogelnest, ophielden. Daar hebben we borden neergezet om dat te verbieden. Ook zijn we langs gegaan, waarschuwingen gegeven en een aantal boetes uitgedeeld. Daarna hebben de jongeren een andere plek gezocht.”

De jongeren verplaatsten zich, onder meer naar de Tolhuislaan, een bekende hangplek, met een Jongeren Ontmoetingsplaats (JOP). De Bruin: ,,Ook daar zijn we een aantal keer langs gegaan, hebben jongeren aangesproken en de overlast is afgenomen.” Ook in Odijk, bij het Rijneiland, en in Werkhoven heeft de politie jongeren en in sommige gevallen hun ouders aangesproken of namen opgeschreven, waarna de overlast minder is geworden. 

VERWARD GEDRAG De stijging in het aantal meldingen van verward gedrag heeft een andere verklaring, aldus Ruud de Bruin. ,,Rond dit thema hebben we een hele goede samenwerking met de gemeente, waardoor we meldingen beter kunnen plaatsen en dus eerder categoriseren als ‘melding van overlast van mensen met verward gedrag’.  Hier is veel aandacht voor. De gemeente Bunnik is hierin een positieve uitblinker.”

Een ander zorgwekkend cijfer is dat van het aantal woninginbraken, dat is in Bunnik gestegen van 26 inbraken in 2019 naar 41 inbraken in 2020. En dat terwijl het aantal inbraken regionaal gezien daalde met 17 procent. Ook bij bedrijven en instellingen werd meer ingebroken, van 16 keer in 2019 naar 31 keer in 2020. Ook dat cijfer is regionaal gezien juist dalende. De Bruin: ,,We hebben te maken gehad met één inbreker die meer dan dertig keer had ingebroken in Utrecht en Bunnik. Deze persoon is opgepakt.” 

FRAUDE Zowel regionaal als in Bunnik neemt het aantal gevallen van fraude al een aantal jaren toe. De lijn heeft zich ook afgelopen jaar voortgezet, van 80 gevallen in 2019 naar 109 gevallen in 2020. In iets minder dan de helft van de gevallen gaat het om fraude rondom online handel, zoals oplichting door een webshop of transactie via Marktplaats.  

Er zijn ook positieve trends merkbaar. De meest opvallende is het aantal geweldsdelicten. Dat is in de gemeente Bunnik flink gedaald. Waar in 2017, 2018 en 2019 het aantal incidenten tussen de 33 en 36 lag, bleef het aantal in 2020 steken op 14, een daling van ruim 60 procent. Regionaal gezien was deze daling veel lager, maar 4 procent. Ook die verandering schrijft De Bruin toe aan corona. ,,Studio A12 is grotendeels dicht geweest in 2020. Bij die uitgaansgelegenheid vindt elk jaar een groot deel van de incidenten plaats.” 

AUTOKRAKEN EN VERKEER Ook het aantal autokraken daalde flink, van 155 naar 68 keer. Als laatste daalde ook het aantal verkeersongevallen, van 147 in 2019 naar 111 vorig jaar. Ook die beide cijfers zijn te verklaren door de coronamaatregelen. De Bruin: ,,Verreweg de meeste autokraken vinden plaats op de parkeerplaatsen bij Vroeg, theehuis Rijnauwen, Amelisweerd, Stayokay en Fort Vechten. Aangezien die voorzieningen deels dicht geweest zijn, is er minder geparkeerd en dus minder ingebroken in de auto’s.” Minder verkeersongevallen is het gevolg van minder verkeer, aldus De Bruin. 

Beschadigingen en vernielingen op het tennispark
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie