Puinhopen na de brand (foto van 16 nov 2018)
Puinhopen na de brand (foto van 16 nov 2018) Kuun Jenniskens

Geen herbouw in fik gestoken stallen Hollende Wagenweg Werkhoven

22 januari 2021 om 10:04 Politiek

WERKHOVEN Aan de Hollende Wagenweg 8A, waar in het najaar van 2018 tot schrik van de hele regio meerdere grote stalbranden werden aangestoken, zullen geen nieuwe stallen verrijzen. Sinds twee jaar ligt de plek er troosteloos bij. De letterlijk grote puinhopen werden indertijd snel opgeruimd, alleen de fundering is nog aanwezig. De eigenaar wil het agrarisch bedrijf niet opnieuw opbouwen. In ruil voor de sloop wil hij elders - op een nog onbekende locatie - acht woningen bouwen. 

door Kuun Jenniskens

Het waren enorme stallen en schuren die in de brand waren gestoken, bij elkaar goed voor zo’n 8150 vierkante meter. Het ging niet alleen om koeienstallen, maar ook om een groothandel in hooibalen. De eigenaar wil deze megastallen niet opnieuw opbouwen. Zijn idee is om het bedrijf te beëindigen. De bedrijfswoning wil hij omvormen naar een burgerwoning. Hiervoor wil hij gebruik maken van de ruimte-voor-ruimte regeling - met deze regeling mogen één of meerdere woningen worden gebouwd, afhankelijk van het aantal vierkante meter stallen dat wordt gesloopt. De initiatiefnemer wil acht woningen bouwen, hoewel de regeling er maximaal drie toestaat. Wel is er ruimte voor maatwerk. Het college heeft de eigenaar geen toezegging gedaan over het aantal woningen, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.

LANDSCHAP OPEN HOUDEN De gemeente vindt het inderdaad geen goed idee om het bedrijf weer op te bouwen. Het is een aantasting van het open landschap, en het scheelt overlast van vrachtverkeer op deze smalle weg. De gemeente ziet ook woningbouw niet zitten - een cluster van drie tot acht woningen misstaat in het open buitengebied.

SLOOPBANK In de provinciale ruimte-voor-ruimte regeling wordt de mogelijkheid geopperd van een ‘sloopbank’. Deze bestaat echter nog niet. De gemeente wil met de provincie in gesprek om specifiek voor deze situatie een sloopbank op te richten. Binnen de gemeente Bunnik kunnen deze sloopmeters worden toegevoegd aan situaties waar agrariërs sloopmeters tekort komen. Vereiste is dat dit alleen gebeurt aan de randen van de dorpen. Volgens de gemeentewoordvoerder zijn er nog geen agrariërs bekend die van deze sloopmeters gebruik willen maken. De eigenaar zou in deze situatie geld krijgen voor de inzet van zijn sloopmeters. 

GERT S IS NIET DE EIGENAAR De eigenaar van de Hollende Wagenweg 8A is niet de van brandstichting, verduistering en witwassen verdachte Gert S. Deze laatste was ten tijde van de branden huurder van deze bedrijfslocatie en de bedrijfswoning.

Uit een collegebesluit van 22 december blijkt dat de gemeente wil meewerken om de bedrijfswoning om te zetten naar een ‘burgerwoning’ en daar een woonbestemming op te leggen. Op de gronden eromheen blijft de agrarische bestemming overeind. Het huidige agrarische bouwvlak is 15.000 vierkante meter. Als de provincie medewerking verleent aan het initiatief dan vervalt het agrarische bouwvlak. Het bouwvlak zal dan alleen de woning betreffen (geschat tussen de 200 en 250 vierkante meter).

Hoe dit verder verloopt is dus afhankelijk van de provincie. Als de provincie meewerkt aan een grondbank, kunnen de initiatiefnemer en de gemeente kijken waar deze sloopmeters kunnen worden ingezet. In de collegenotulen staat verder niets over het informeren van de gemeenteraad.

Puinhopen na de brand (foto van 16 nov 2018)
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie